Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

John Ajvide Lindqvist kommer med ny skräck: ”Det otäckaste jag har skrivit”

John Ajvide Lindqvist fick uppdraget att skriva något riktigt otäckt. Resultatet blev en rysare om något av det värsta en förälder kan tvingas till.
Nu ingår berättelsen i hans nya novellsamling.

En slinga pianotoner hörs från ett ödsligt hus i skogen, någonstans utanför Norrtälje. Dit har en pappa flyttat med sin son, efter att mamman gick bort i en trafikolycka.

Nu spelar sonen piano, men vad är det för suggestiv melodi som han har hittat? Och vem är det som får honom att spela just de tonerna?

– Jag hade haft idén i en evighet, en sekvens av toner som frammanar något från andra sidan, säger författaren John Ajvide Lindqvist, som bor på Rådmansö.

När han fick uppdraget att skriva något riktigt rysligt till en skräckantologi tog han fram idén och lät den växa till berättelsen ”Våran hud, vårat blod, våra ben”.

Där dras pappan in i händelser, som tvingar honom till något som varje förälder skulle värja sig mot. Mer ska nog inte sägas. Men ruggigt är det.

John Ajvide Lindqvist håller med.

– Det är nog det otäckaste jag skrivit, det är en hemsk scen. Men jag ville att det skulle vara äkta horror, det ska göra ont.

”Våran hud, vårat blod, våra ben” ingår i John Ajvide Lindqvists nya novellsamling, som bär samma titel. Flera av berättelserna har publicerats tidigare i olika sammanhang. En del är skrivet på beställning, annat utan något uppdrag.

Historierna sträcker sig över flera olika skräckteman. I ”Vad mig tillkommer” förvandlar John Ajvide Lindqvist begreppet tomte från mysfarbror till något helt annat.

– Berättelsen skulle utgå från någon form av väsen. När jag läste Bengt af Klintberg fastnade jag för tomten, det minst skräckiga man kan tänka sig.

Historien knyter an till ett välkänt tema: En pakt med ett väsen från andra sidan. Och konsekvenserna av den.

– Det handlar om vad kostnaden blir, för att bli rika, lyckliga och framgångsrika, det finns ett pris. Det finns inga genvägar, säger John Ajvide Lindqvist.

Andra historier handlar om sorgsna vampyrer, någon sorts varulv, ett hemligt väsen i en källare och en Finlandsfärja som drabbas av en gruvlig hämnd.

Och en grupp zombies som, milt talat, skapar dålig stämning vid ett midsommarfirande på en ö.

Som så ofta hos John Ajvide Lindqvist smyger sig skräcken in i den alldeles vanliga vardagen. Kontrasterna får det otäcka att krypa in under huden och bränna till.

Ofta utgår han från bilder.

– När en bild känns riktigt stark finns det någon sorts klangbotten som jag använder, om det finns resonans hos mig finns det kanske hos andra också, säger han.

Den senaste tiden har John Ajvide Lindqvist arbetat mycket med olika projekt för film och tv. Han har också kommit en bra bit på väg med ”X-Den sista platsen”, som blir den avslutande delen i trilogin ”Platserna”. Där ska trådar från ”Himmelstrand” och ”Rörelsen” knytas ihop.

– Det blir en sorts kriminalhistoria om droghandel i en fiktig mastodontförort.

Sedan väntar nästa projekt.

Romanen ”Vänligheten”, som ska utspela sig i .

– Jag tänker använda Norrtälje på samma sätt som jag använde Blackeberg i ”Låt den rätte komma in”. Det ska kännas att det verkligen utspelar sig här, med verkliga gator och hus.

Berättelsen kretsar kring fem unga människor, där två av dem har någon form av övernaturliga egenskaper.

– Den kommer att bli helt och hållet baserad på människorna, det är psykologin som driver historien framåt.

Titeln ”Vänligheten” är ingen ironi. Det handlar verkligen om vänlighet.

Det är egentligen inte så konstigt, trots John Ajvide Lindqvists djupa rötter i skräckgenren.

Oftast finns vänlighet och kärlek i botten av hans berättelser. Och en önskan om att vi ska vara snälla mot varandra.

– Det ska handla om mänsklig välvilja, att i grunden vilja varandra väl. Människor vill att det ska vara bra.