Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johanni Sandén: Vår tids behov av att knarka tv-serier

TV–KRÖNIKA

I avsnitt fem av SVT:s programserie ”Liv och Horace i Europa” diskuterar akademiledamoten Horace Engdahl och serietecknaren Liv Strömqvist serien, eller den grafiska romanen om du så vill, som konstform. Horace säger att det ”måste ju funnits ett behov av serier innan serier fanns. Det har jag ofta tänkt på, att en konstart som föds sent finns latent på något sätt i människans skapande”.

Det får mig att tänka på mitt och många andras behov av att ägna en regnig söndag åt att klämma 5-6 avsnitt, eller fler, av valfri tv-serie. Var fanns det behovet innan serier fanns att streama på nätet eller på dvd-boxar? Här är det lätt att dra paralleller mellan hur folk sedan långt tillbaka sträckläst romaner och dagens tv-serieknarkande. De välgjorda tv-dramerna har ju också, lite slarvigt, blivit hyllade som 00-talets romaner.

Fenomenet att sträckkolla på tv-serier kallas för ”binge-watch” och ordet blev utsett till årets ord 2015 av Collins Dictionary. Streamingtjänster som Netflix beslut att släppa hela säsonger av tv-serier på en gång har gjort det lätt för tittarna att plöja serierna i ett sträck. Och precis som romanläsandet till en början troddes förföra och förstöra ungdomen så kommer det även varningar om detta nya sätt att se på tv.

En undersökning som nyligen redovisades i The Guardian visade att de som sträckkollade på tv-serier tenderade att visa mer stress-, ångest- och depressionsymptom än andra. Även om personerna bakom undersökningen inte kunde fastställa vad som var hönan och vad som var ägget i detta (blev de deprimerade för att de sträckkollade på tv-serier eller sträckkollade de på tv-serier för att de var deprimerade? ) så uppmanade de i slutet av artikeln folk till att tillämpa mer försiktighet innan de tryckte ”next episode” när avsnittet av favoritserien tog slut.

En som sannerligen inte följde det rådet var den 25-åriga amerikanen Alejandro Fragoso som nyligen satte världsrekord i att sträckkolla på tv-serier. Tidningen Variety rapporterade att han tog sig igenom ett 94 timmar långt tv-seriemaraton bestående av bland annat ”Game of Thrones”, ”Simma lugnt, Larry” och ”Battlestar Galactica”.

– Genom den här processen lärde jag mig att sträcktitta på tv onormalt länge fysiskt kan vara ganska tufft, sa Fragoso till det amerikanska magasinet efter rekordet.

Vad de långvariga effekterna av att en hel generation sträckkollar på medeltidslajvandet i ”Game of Thrones” blir är givetvis för tidigt att säga, men jag gissar att det inte kommer att vara särskilt vackert. Den rastlösa tomhet som uppstår när senaste säsongen av, säg, ”The Americans” eller ”House of Cards” tar slut generar snabbt en snudd på panikartad jakt på nästa tv-serie att förlora sig i. Nej, det kanske inte är helt sunt. Men det är nog bättre än riktigt knark.

Läs också:

Här är sommarens tv-höjdpunkter – lista för regniga dagar

Nytt världsrekord - Han tittade på TV-serier i 94 timmar

Krönika: Det är bäst - och sämst - på TV just nu