Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johann Sebastian Bach födelsedag firas i Ljusdals kyrka

På lördag, den 21 mars, är det 335 år sedan Johann Sebastian Bach föddes, och det uppmärksammar man i Ljusdals kyrka med två konserter under veckan.

Annons

Johann Sebastian Bach föddes den 21 mars 1685 i Eisenach i centrala Tyskland. Han härstammade från en stor musikersläkt, hans pappa, Johann Ambrosius Bach, var stadsmusikant i Eisenach med violin som huvudinstrument.

När J S Bach var i tioårsålders avled bägge föräldrarna, och han kom att uppfostras av sin äldre bror Johann Christoph, som var organist i Ohrdruf, som Johann Sebastain också studerade musik för.

Johann Sebastian Bach är en centralgestalt i den protestantiska kyrkomusiken på grund av sin omfattande produktion av verk för kyrkoårets olika högtider. Han räknas också till de främsta inom orgelmusiken, och hans musik har ett starkt inflytande på organister även i dag.

Och i veckan hyllar man alltså Johann Sebastian Bach. Först med en lunchkonsert på onsdag, den 18 mars, då organist Kristina Shtegman spelar stora verk av J S Bach på Gren & Stråhle-orgeln och flygel.

På lördag den 21 mars, Bachs födelsedag, gästar flöjtvirtuosen Anna Norberg Ljusdals kyrka.

Anna Norberg är hovmusiker och har varit verksam på både Sveriges och världens största scener. I Ljusdals kyrka kommer hon att spela tillsammans med Kristina Shtegman.

Kyrkan brukar vara välbesökt vid konsertevenemang, och för närvarande finns inga planer på att ställa in musikevenemang under den närmaste tiden, låter Kristina Shtegman hälsa.