Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan fick fint pris

/

Hallå där Johan Jutterström, 23-årig saxofonist, just nu boende i Göteborg men uppväxt i Söderhamn, som är årets mottagare av Åke Hasselgård-stipendiet.

Annons

1. Grattis! Du tar emot stipendiet på 10 000 kronor vid Hasselgårdtributen i Bollnäs den 2 oktober. Kommer du till Hälsingland innan dess?

– Ja, kanske inte för att spela, men jag gifter mig i Långvinds kapell i augusti.

2. Du har lite flyt nu. I december blev du en av Söderhamns kulturstipendiater. Vad har du för framtidsplaner?

– Jag är precis klar med min kandidatexamen vid musikhögskolans jazzmusikerlinje. I slutet av maj flyttar jag och min fästmö Linda tillbaka till Stockholm, då är hon klar med sin utbildning på musikhögskolan i Göteborg. Jag planerar sedan att fortsätta med masterutbildningen i Stockholm.

3. Motiveringen till ditt stipendium lyder: "Med konstnärlig passion följer han med övertygelse sin inre röst och skapar genuin musik i nuet. Som improvisationsmusiker är han ständigt på väg mot nya spännande mål." Har du några musikaliska förebilder?

– Ja de är många. Jag kan nämna Sten Sandell och just nu lyssnar jag mycket på John Cage. Men för mitt examensarbete var Strindbergs Ett drömspel en stor inspirationskälla.

4. Vilka band spelar du i?

Jag är med i flera orkestrar, Crime Scenes, J/L Duo och Boréal, som alla spelar helt improviserad musik i avantgardistisk stil. När jag spelar dragspel blir det annan musik.

Mer läsning

Annons