Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jobbgaranti ut och jobbstart in

Ut med jobbgaranti för ungdomar. In med jobbstart för unga. Så lät ett av veckans besked från Socialdemokraterna i Almedalen.

Och det är ett besked som behövs.

Regeringspolitiken för att sätta unga i arbete har varit långt ifrån framgångsrik. Jobbgarantin var redan från början hört kritiserad från vänsterhåll.

Och vid en summering kan det konstateras att vad som skulle bli en snabbfil in på arbetsmarknaden snarare kommit att handla om ett system där de aktiva insatserna kommer först efter månader.

Få genomgår utbildning och praktik, två respektive fem procent. Många, hela 54 procent, sitter fast i pysselsättning, enligt Arbetsförmedlingens statistik över maj månad.

Unga hänvisas till att sitta och söka jobb och skriva på sitt CV, men får ingen egentlig hjälp med att skaffa sig erfarenheter och kontakter som faktiskt skulle kunna ge dem jobben de söker.

Jobbgarantin är inget annat än ett stort svek i lågkonjunktur när de med högst tröskel in på arbetsmarknaden har svårast att över huvud taget ta sig in och de med svagast fäste på arbetsmarknaden också är de som först får lämna den. Sverige har i dag en ungdomsarbetslöshet på 25 procent som i morgon riskerar bli till en ungdomsarbetslöshet på hisnande 35 procent enligt prognoserna.

Unga människor tillhör en av de grupper i samhället som har allra svårast att ta sig in på arbetsmarknaden. Att det första jobbet är det svåraste att få är allmänt känt.

I stället för jobbgaranti vill Socialdemokraterna därför införa en jobbstart som bland annat kommer innebära att unga människor utan arbete åläggs en skyldighet att delta i studier som varvas med praktik när de varit arbetslösa i ett år. Ett rimligt krav att ställa på en ung människa.

Förlagan till det Socialdemokratiska förslaget är dansk och utgör en politik där rättigheter förenas med krav. Finns inte förutsättningarna att lyckas med sitt jobbsökande skall förutsättningarna för att lyckas helt enkelt skapas genom aktiva åtgärder i form av utbildning och praktik.

Det Socialdemokratiska förslaget om en jobbstartsinsats som handlar om att få något att sätta på sitt CV istället för att lära sig skriva ett CV är rätt tänkt. Att höja sin kompetensnivå är att höja sitt arbetsmarknadsvärde och därmed också öka chanserna till ett jobb.

För vad unga arbetslösa behöver är inte först och främst att gå kurser för att lära sig att skriva CV. Det finns det hemsidor som kan bistå de internetifierade generationerna med.

Vad som behövs är fler erfarenheter, bredare kontaktnät och mer utbildning. Något att sätta på det där CV:t helt enkelt.

För utan det spelar det faktiskt ingen roll hur bra man är på att skriva ett CV.