Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jobbet får inte ge dig sömnproblem

Många privatanställda tjänstemän har problem att släppa jobbet när de gått hem, och det påverkar ofta sömnen, den tid då vi behöver vår återhämtning, skriver Unionen Gävleborg.

Att drömma om jobbet är inte hälsosamt för någon. Men ändå sover var fjärde privatanställd tjänstemän i Gävleborg dåligt på grund av just jobbet. Nu måste arbetsgivarna vakna till och säkerställa att kraven som ställs anpassas efter de resurser som finns. Bara då kan vi få en balans mellan jobb och fritid, skriver företrädare för Unionen Gävleborg.

Unionen har undersökt hur arbetssituationen ser ut för mer än 2 700 privatanställda tjänstemän. Ett av de områden vi var speciellt intresserade av var jobbet i relation till sömn och annan återhämtning. Resultatet var inte helt oväntat.

Undersökningen visar att i Gävleborg uppger fler än var tredje privatanställd tjänsteman att de har svårt att släppa jobbet på fritiden och var fjärde uppger att sömnkvaliteten påverkas negativt på grund av tankarna på jobbet.

Det är viktigt att påpeka att det här inte handlar om någon beordrad övertid. Det är något helt annat. Att jobbtankarna håller oss vakna om natten är ofrivillig arbetstid under den tid vi borde återhämta oss som mest.

Orimliga krav gör att vi inte kan sluta tänka på arbetet och om natten klurar på istället saker vi egentligen borde få tid och ro till under arbetsdagen.

Nu behövs en förändring på våra arbetsplatser. En förändring som gör att fler kan sova gott om natten och vakna utvilade. För utan en ordentlig nattsömn kan vi varken vara en god anställd, kollega, förälder, medmänniska eller vän.

För att skynda på det här arbetet har Unionen tagit fram tre tips för arbetsgivare som vill säkerställa att deras anställda sover gott om natten:

1. Arbetsbelastningen måste vara rimlig. Du som arbetsgivare har ansvar att se till att arbetet hinns med inom ramarna för arbetstiden. Krav och resurser måste därför synka.

2. Det är upp till dig som arbetsgivare att skapa en kultur där anställda vågar be om hjälp, säga till när avlastning behövs och då kunna räkna med att få den hjälpen. Den som har för mycket att göra ska aldrig behöva känna att hen bara kan lösa det på egen hand.

3. Undersök. Riskbedöm. Åtgärda. Följ upp och utvärdera. En god arbetsmiljö är inget som fungerar bara för att du satt upp ramar. Arbetsmiljö är något som du som arbetsgivare behöver jobba med både långsiktigt och systematiskt, tillsammans med arbetsmiljöombud och anställda.

Vi tror att vi alla vill kunna känna ett lugn när vi stänger ner datorn för dagen. Ett lugn som innebär att du nästa arbetsdag kan fortsätta där du lämnade utan att behöva jobba natt. För alla förtjänar en god natts sömn.

Unionen Gävleborg

Mia Aho Wahlberg, regionchef

Stefan Wiborgh, ordförande regionstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel