Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobben kommer, men när och hur?

/

Regeringen anser själva att man är bra på det här med arbetsmarknadspolitik.

Annons

Det har kritiserats av Riksrevisionen som ansett att det krävs faktastöd snarare än allmänt tyckande för att kunna konstatera detta. Men någon utvärdering av hur väl regeringens arbetsmarknadspolitik egentligen utfallit finns inte.

Åtgärder har vidtagits, men vad de egentligen resulterat i finns inte något besked om. Vad gäller jobbcoachandet får vi exempelvis nöja oss med att Arbetsförmedlingen har "en känsla" av att det handlar om en framgångsrik åtgärd.

Vad vi däremot kan konstatera är att arbetslösheten i Sverige nu ligger på 9 procent. Vilket också är i linje med bland annat Riksbankens prognoser.

Vi befinner oss i lågkonjunktur och har genomgått en global finanskris. Att arbetslösheten är hög till följd av detta är väntat. Men det ursäktar däremot inte en passiv arbetsmarknadspolitik.

Arbetslösheten kommer bli en valfråga 2010.

Vid valet 2006 lyckades alliansen göra jobbfrågan till sin, tack vare en socialdemokratisk regering vars version av aktiva arbetsmarknadspolitik bestod i mantrat "Jobben kommer".

Den här gången är det en blå regering som står för passiviteten ifråga om arbetsmarknadspolitiken. Med den stora skillnaden att man gör det i lågkonjunktur.

En regering kan svårligen skapa nya arbetstillfällen. Vad man däremot kan göra är att skapa förutsättningar för nya arbetstillfällen.

Den borgerliga regeringen har haft fyra långa år på sig att etablera en politik för arbete. Trots det väljer exempelvis Centern att gå till val på bland annat frågan om regelförenkling ifråga om företagandet. Hur kan det ens vara möjligt att göra?

I Sverige har vi talat om regelförenkling för små och medelstora företag i decennier nu. Och det tänker vi uppenbarligen fortsätt med istället för att göra det småskaliga företagandet till ett attraktivt alternativ till anställningen.

9 procent av den svenska arbetskraften går alltså arbetslös. Skulle regeringens arbetsmarknadspolitik vara lika framgångsrik som man själv hävdar torde siffran varit något lägre.

Uppenbarligen är det dock inte så stor skillnad på hur det röda laget version 2006 och det blå laget version 2010 väljer att hantera problemet;

Jobben kommer.

Jenny Wennberg

Politisk redaktör Arbetarbladet (s)

Mer läsning

Annons