Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobben, jobben, jobben

Applåderna dånar. Visslingarna tjuter. Loreen sjunger om att vi alla måste upp, upp, upp, till Euphoria.
Och nej, det är inte genrep inför Eurovision song contest-finalen i Baku. Det är partiledare Fredrik Reinfeldt som ska hålla sitt så kallade ödestal i Örebro, inför 1900 redan peppade och lyckligt frälsta moderater.

Annons

Omgiven av idel vänner och supportrar är det kanske inte svårt att utstråla självförtroende. Men med tanke på vad han har i tankebagaget med dalande opinionssiffror och en purfärsk separation från livskamraten och partivännen Filippa Reinfeldt, så är han vid förvånansvärt gott mod.

Rent ut sagt lite skojfrisk.

Flera toppmoderater hade innan Sverigedagarna gett uttryck för att partiet måste fokusera mer på välfärdsfrågor. Rapporterna har duggat tätt de senaste veckorna om barnfattigdom och om människor som hamnar utanför försäkringssystemen.

Andra rapporter har först visat att vi har en skyhög ungdomsarbetslöshet. Sedan har revisionen kommit som kanske inte ger en fullt lika skrämmande bild: ungdomar som läser på gymnasiet kan ju rimligtvis inte räknas som arbetslösa.

Statistik i all ära, men det går att visa det mesta med siffror. Helt beroende på hur man räknar.

Fredrik Reinfeldt ägnade sig dock inte mycket åt siffror på fredagen. Däremot lanserade han några nya favoritord: Samhällsbärarna till exempel.

Det är alla de som jobbar inom skola, förskola, sjukvård och restaurangbranschen. Reinfeldt hävdade att alla trösklar måste bort. Att moderaterna ska fortsätta att ruta och rota. Att de aldrig får ge upp alla ansträngningar.

– Alla jobb behövs. Därför att alla människor behövs. Det är i grunden djupt ideologiskt.

Han frågade sig vart vänstern har tänkt att alla de tonåringar ska ta vägen, som inte orkar med skolan. Ska alla sjuka, ensamkommande asylsökande barn som har två år i skolan aldrig få chansen till ett jobb?

Det vill säga, i Reinfeldts Sverige finns de okvalificerade arbetena kvar. Och de behövs. Liksom de som ska utföra dem. Han fnyser inte åt dem. Rycker inte på axlarna åt dem.

Även om Fredrik Reinfeldt, kanske som en eftergift till Filippa, talade en stund om ett hälsosammare Sverige, så är han tveklöst helt uppslukad av partiets arbetslinje. När han tredje gången sa: Och nu ska jag tala lite om jobben, så var det visserligen med glimten i ögat, men helt klart den strategi han och parhästen Borg har tänkt använda sig av för att vinna valet 2014.

Förmodligen smart. Hur ska han annars kunna ta matchen mot Socialdemokraterna som fått en partiledare som begriper att det är själva grunden för ett välfärdsbygge.

Politiskt taktiskt var det också att tala sig varm för offentlig sektor. Eller åtminstone för de 420 000 jobb som kommer att bli lediga där inom en tioårs period. Sveriges viktigaste jobb där det sker ett gigantiskt vaktombyte, som Fredrik Reinfeldt uttryckte det.

Det blir något för industrikramaren Stefan Löfven att fundera på.

Förhoppningsvis drar alla tusentals kvinnor som jobbar inom vård, omsorg och skola den största vinstlotten när herrar partiledare slåss om deras gunst.

Fredrik Reinfeldt är i alla fall övertygad om att hans parti rör sig med tiden och är på rätt väg. De andra 1900 är förmodligen lika övertygade efter ledarens tal.

2014 får vi se om svenska folket uppskattar "de nya tagen".

Mer läsning

Annons