Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jobben finns i vården

Inom sjukvården är det stor brist på högskoleutbildad personal. I Gävleborg är det framför allt läkare och specialistsjuksköterskor som saknas.

Det visar Arbetsförmedlingens nya rapport om brist- och överskottyrken i Sverige. Skälet till att vården saknar folk är att få utbildas i förhållande till hur många jobb som finns.

För att lösa bristen på arbetskraft har sjukvården bland annat rekryterat från andra länder. I dag är var tredje yrkesverksam läkare född i ett annat land.

– Vi registrerar inte vilka länder vår personal kommer ifrån, men även hos oss har en betydande del av läkarna utländsk bakgrund, säger Landstinget Gävleborgs personaldirektör Karin Rystedt.

Utöver läkare och sjuksköterskor saknas det enligt Arbetsförmedlingen nationellt sett även receptarier, tandläkare, psykologer, apotekare och tandhygienister. Däremot är det en balans mellan utbud och efterfrågan när det gäller tandsköterskor, undersköterskor, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, logopeder, optiker och dietister. Men de drabbas ändå mindre av arbetslöshet än genomsnittet på arbetsmarknaden.

Landstinget Gävleborg känner igen bristen på personal med högre utbildning.

– Konkurrensen om de högutbildade och specialiserade är tuffare, det kan vi konstatera bara genom att titta på ansökningarna till våra sommarvikariat. Vi får färre ansökningar per tjänst av sjuksköterskor och biomedicinska analytiker än av undersköterskor, säger Karin Rystedt.

För att lösa problemet utbildar landstinget självt mer personal nu än tidigare.

– Förr på 1990-talet kanske vi bara utbildade några få specialistläkare åt gången, nu är det ett par hundra, säger Karin Rystedt.

Eftersom många vårdyrken har lång utbildningstid spår Arbetsförmedlingen att bristen kommer bestå i åtminstone tio år framåt. Men även undersköterskor kommer att ha en bra arbetsmarknad eftersom intresset för omvårdnadsutbildningar är lågt och undersköterskekåren börjar bli ålderstigen.

Medelåldern inom många vårdyrken är hög och pensionsavgångarna kommer snart bli riktigt kännbara.

– Det ser olika ut för landstingen. En del har redan kommit igenom den värsta generationsväxlingen, men det har inte vi i Gävleborg, vi har den fortfarande framför oss. 38 procent av den personal som slutade förra året gjorde det på grund av de gick i pension, säger Karin Rystedt.