Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JO-kritik mot socialnämnden i Bollnäs: Sju månaders väntetid inte acceptabelt

Nyseparerade föräldrar fick inte tid för samarbetssamtal om vårdnaden av barnet. Nu riktar Justitieombudsmannen kritik mot Bollnäs kommun.

I juni förra året anmälde en pappa socialtjänsten i Bollnäs kommun till JO, justitieombudsmannen. Sju månader tidigare hade han tillsammans med sin före detta sambo försökt få tid för ett samarbetssamtal, vilket föräldrar som behöver hjälp för att komma överens om vårdnads- eller umgängesfrågor har rätt till.

Läs också: Fick rätt mot Bollnäs socialtjänst – Nu bor sonen hos Tobias i Malmö

Från socialtjänstens sida har man förklarat att man ser dröjsmålet som ett problem, men att arbetsbelastningen på familjeenhetens socialsekreterare varit så hög att man tvingats prioritera ner samarbetssamtal.

Läs också: Infekterad familjestrid till rätten

Socialtjänstlagen säger att kommuner ska erbjuda föräldrar samarbetssamtal, men specificerar inte inom vilken tidsrymd. Enligt Socialstyrelsens rekommendationer ska samtalen dock inledas så fort som möjligt, och alltid inom två veckor från det att föräldrarna har kontaktat socialtjänsten.

"Socialnämnden ska kritiseras för dröjsmålet", skriver ställföreträdande JO Cecilia Nordenfelt i sitt beslut.

Läs också: Socialnämnden i Bollnäs fick hård kritik av IVO