Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jippo utan positiv effekt för klimatet

I kväll är det åter dags för det klimatskådespel som döpts till Earth Hour. Ett jippo som i bästa fall kan tjäna som en påminnelse om att vår jord är sårbar och behöver vårdas. Men som tyvärr troligare fungerar som en sorts "greenwash" där de som medverkar i arrangemanget tror att de verkligen har gjort en insats för klimatet.

Miljöminister Andreas Carlgren (C) har inför årets Earth Hour meddelat att regeringskansliet så långt som möjligt kommer att släcka ner belysningen i sina lokaler och har i ett brev till landets kommuner och landsting uppmanat dem att också delta. Över 200 kommuner har hörsammat uppmaningen och meddelat sitt deltagande. Däribland Hudiksvall, Ovanåker och Söderhamn. Bollnäs, Nordanstig och Ljusdal har däremot inte satt upp sig på listan.

Det här väcker en del frågetecken. Släcker inte de anställda på regeringskansliet sina lampor varje dag som de lämnar kontoret? Om det inte krävs mer än att man släcker ljuset i de kommunala lokaler som inte används, vad finns det då för anledning för en kommun att inte vara med?

Bidrar det här jippot verkligen till ett bättre klimat?

Earth Hour är en klimatmanifestation som i Sverige administreras av Världsnaturfonden, WWF, men som spänner över hela världen. Under en timmes tid, mellan klockan 20.30 till 21.30 svensk tid, är det tänkt att man ska släcka ner ljuset för att på så sätt skicka en politisk signal till makthavare om att ta klimatfrågan på allvar.

Någon klimatförbättring bidrar man däremot inte till genom att delta i Earth Hour. Att släcka ner ljuset under en timme en lördags kväll har ingen som helst positiv inverkan på miljön. Det är snarare troligt att det här jippot kommer att bidra till ökade utsläpp av koldioxid och även på annat sätt belasta miljön negativt.

Om man som privatperson inte tänker sig att sitta i fullständigt mörker utan väljer att lysa upp tillvaron med hjälp av levande ljus i stället för lampor medför produktionen och transporten av ljusen större utsläpp än de som sparas då man släcker lampan.

Om man väljer att delta i några av de arrangemang som anordnas för att manifestera Earth Hour bidrar man också troligen till ökade utsläpp. I synnerhet om man inte väljer att gå eller åka kollektivt utan tar bilen dit.

Enligt WWF blev förra årets Earth Hour en succé då nära en miljard människor släckte ljuset för att visa sitt stöd för klimatet. Enligt en utvärdering gjord av Sifo deltog 64 procent av svenskarna.

Trots denna "succé" så vet vi att den politiska signal som man hoppades att skicka inte fick någon effekt för klimatförhandlingarna i Köpenhamn. I varje fall var effekten långt ifrån tillräckligt stark och tydlig för att förhandlingarna skulle resultera i ett nytt klimatavtal. Och just nu ser det än hopplösare ut att nå fram till ett avtal.

Det är alltså svårt att se Earth Hour som något annat än ett jippo utan någon som helst positiv effekt för klimatet. Om Hälsinglands kommuner vill göra något positivt för klimatet, alldeles oavsett om man deltar i Earth Hour eller ej, så skulle man exempelvis kunna underlätta etableringen av vindkraft och annan miljövänlig energiproduktion. Det viktiga är inte vad man gör under en timme en lördagskväll, utan vad man gör alla andra timmar och dagar av året.