Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jinder vill bli kulturchef

/

Artisten och riksspelmannen Åsa Jinder vill bli kulturchef i Bollnäs kommun.
- Unikt för mig är att jag skulle tillföra tjänsten min ställning som folkkär artist, skriver hon i sin ansökan.

Annons

Åsa Jinder, som i höst fyller 50 år, var bara 15 år när hon 1979 blev Sveriges yngsta riksspelman genom tiderna på nyckelharpa. Därefter har karriären varit framgångsrik både när det gäller musiken och uppgifterna som producent, textförfattare, författare och föreläsare.

Två Grammis, medverkan i Eurovision Song Contest 1995 (vinst med den norska gruppen Secret Garden) och låten Av längtan till dig som Årets låt på Svensktoppen 2001 är bara en del av en lång meritlista.

Sedan 2006 bor hon i Oppigården i Acktjära utanför Kilafors.

Och redan i sin ansökan till chefstjänsten slår hon an en visionär ton – inte bara musikaliskt.

- Som kulturchef vill jag agera synligt och arbeta nära mina medarbetare samt de kulturarbetare som verkar inom kommunen. Samma närhet vill jag skapa till kommuninvånarna, den potentiella publiken eller utövaren, betonar hon.

Efter 37 år som artist förbereder hon just nu en konserthusturné tillsammans med Malena Ernman. I ansökningshandlingarna för hon fram tre personliga egenskaper som hon tycker väger tungt:

• En drivenhet utöver det vanliga, ett stort intresse för utveckling och förändring.

• En förmåga att leda och entusiasmera människor.

• Mod att ta beslut och omdöme att ta rätt beslut.

- Jag bär en unik förståelse och kunskap om kulturarbetare och deras förutsättningar. Jag ser mig själv som reflekterande och stresstålig. Kolleger menar att jag är tydlig, har god intuition och är lösningsorienterad. Jag skulle visa att Bollnäs kommun är en stark kulturkommun.

Hon hänvisar också till att hon är ledamot i Statens kulturråd och vice ordförande i den grupp som behandlar ansökningar från fria musikgrupper.

Men någon direkt erfarenhet av kommunal förvaltning har hon inte. Däremot finns flera referenser, bland annat från artistkollegan CajsaStina Åkerström.

På måndagen fanns också åtta andra sökande till tjänsten som kulturchef. Men det finns fortfarande en hel del tid kvar. Ansökningstiden löper ut först den 8 september.

Söker tjänsten gör även Tobbe Lundell från Segersta, som fram till tidigare i sommar var vice ordförande (S) i kommunstyrelsens kulturutskott och som nu arbetar som chef för Trafikverkets pressenhet.

Att tjänsten som kulturchef är ledig beror på att den tidigare ordinarie kulturchefen Gun Hedlund fått jobbet som chef för kommunstyrelseförvaltningen. Tillförordnade kulturchefen, Anders Rosengren, tillträder en chefstjänst i Skåne.

Annons