Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jerry Seinfeld intar Globen

/
  • blir den första stå upp-komikern att inta Globen, vilket gör showen till den största i sitt slag i Sverige.

Han är hjärnan bakom en av tv-historiens populäraste serier. Men Jerry Seinfeld planerar att sluta karriären där han började den: på ståupp-scenen.

- Det är ett sätt att leva, säger han till TT Spektra.

Annons

Snart intar Jerry Seinfeld Globen i Stockholm. Med sig till Sverige har han vännen och komikern George Wallace.
- Vi har varit bästa vänner i 35 år. Han är en lång svart kille från Georgia och jätterolig, jag är säker på att svenskarna aldrig har sett en komiker som han. Han är väldigt annorlunda mot den svenska personlighetstypen, säger Jerry Seinfeld när TT Spektra träffar honom i hemstaden New York.
Enligt honom är svensken är väluppfostrad, välorganiserad och blond. Egenskaper som inte är helt tagna ur luften - det är nämligen inte första gången Jerry Seinfeld uppträder i Sverige. 1998, samma år som sista avsnittet av hans tv-serie "Seinfeld" sändes i USA, kom han till Cirkus.
- Publiken var fantastisk, den var varm och vänlig och applåderade på ett sätt som jag aldrig hört förut. Folk började applådera slumpmässigt men allt eftersom synkroniserades applåderna. Så fortsatte det under hela showen. De gillar att hålla ihop, säger han och skrattar.
Olika vatten
"Seinfeld" visades i nio säsonger, vann åtskilliga priser, utsågs 2002 till bästa tv-serie någonsin av tv-magasinet TV Guide och går fortfarande i repris i många länder. När sista avsnittet sändes bänkade sig 76 miljoner amerikaner i tv-sofforna.
Efter att Jerry Seinfeld lade ner succéserien har han doppat tårna i olika vatten, utan att nå samma framgång. Han skrev och spelade i den animerade filmen "Bee movie", regisserade Broadwayföreställningen "Colin Quinn: Long story short" och författade barnboken "Halloween". Han har synts i kompisen Larry Davids "Simma lugnt Larry" och återkom på riktigt till tv-världen som exekutiv producent för realityserien "The marriage ref". Programmet har fått ljummen kritik och den andra säsongen sköts nyligen upp till sommaren.
- Allt går precis så bra som det är meningen att det ska göra, säger han pragmatiskt.
- Det är bara en produktionsgrej, en sådan sak som stora kändisar gör. De får små idéer, går med dem till en tv-kanal och säger "ni borde göra ett sådant här program". Och så får de lösa det. Jag ville faktiskt göra något som jag inte var så fäst vid, för det har jag aldrig gjort förut, säger han.
Privat show
Medan många andra komiker är kända för sin tråkighet vid sidan av scenen är en intervju med Jerry Seinfeld lite som att få en privat show - varenda fråga kan vändas till ett skämt. Han säger sig inte ha några stora projekt på gång, utan det är just stå upp-komedi som fortfarande ligger honom varmast om hjärtat.
- Ståuppen är annorlunda, för det är ett sätt att leva. Du vet den där grejen du är menad att göra, och det känns när du gör det? Så är det för mig. Men eftersom jag är så framgångsrik och älskad runtom i världen får jag stoppa fingrarna i andra burkar också, säger han.
Katarina Matsson/TT Spektra
noje@ttspektra.se

Mer läsning

Annons