Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jerker Lysell siktar mot EM efter ännu en vårsäsong som sinkas av skador: "Vaden ballade ur"

Våren är Jerker Lysells sämsta tid. För fjärde året i rad sinkas säsongen av skador och sjukdom. – Jag har äntligen börjat trappa upp, bara "gubbvaden" håller nu, säger den 27-årige sprintspecialisten från Rehns BK med EM i Tjeckien bara två veckor bort.

Den trista följetongen fortsätter för Frelugas färgstarke löparprofil Jerker Lysell.

Läs mer: Högerfotens "förbannelse"

I bästa form har det 27-åriga landslagsesset i Rehns BK kapacitet att utmana om sprintguld i de stora mästerskapen.

De senaste fyra åren har det kommit att handla om en kamp mot skador och klockan för att hinna fram till den formen i tid.

TV: Ännu en "nakenchock"

Enligt devisen "bäst när det gäller som mest" har den lätttränade vinnarskallen Lysell också lyckats med att knäcka oddsen.

2013 räckte det till ett EM-brons, och 2014 till ett EM-silver.

Förra året fick han – med en segdragen och gåtfull fotskada – ägna hela våren åt mödosam rehabträning kryddad med en speciell trampcykel.

Och det räckte ända till den första pallen i ett VM, då Jerker Lysell kämpade hem ett brons i en stenhård och löjligt jämn sprintfinal i skotska Forres.

Även den här vintern och våren har kantats av skador och sjukdomar.

– Det är bara för segt, om det inte håller nu så vete tusan vad jag ska göra, säger en luttrad Jerker Lysell, som börjar bli trött på att kämpa med en trilskande kropp och alternativ träning.

Läs mer: Ett blågult undantag

– Det suger att gå på gym och simma. Jag vill ju springa. Just nu känns det ändå okej och kul att klara av att äntligen trappa upp den delen, säger Jerker.

Årets elände startade ganska lugnt med en enkel förkylning i julhelgen.

– När jag körde igång vid nyår åkte jag direkt på en vadbristning. Och när jag började jogga efter två veckors vila, då brast det igen. Då tog jag ett längre uppehåll på 6-7 veckor innan jag började trappa upp – och däckade två veckor i influensa, berättar Jerker Lysell, som där bara kommit ungefär halvvägs i "journalen" för våren 2016.

Den fortsätter med den verkliga skrällen – ett ljumskbråck.

– Alltså, det är ju sånt som gamlingar åker på. Och det var vad morsan och farsan sade också. Det fick bli operation direkt, säger Jerker, med en suck.

Läs mer: Kritisk till RF-stipendium

Han kom snabbt på benen, och början av april gick det att köra igång med löpträningen igen.

Men prövningarna var inte över.

– Hälseneinflammation var nästa grej, och en ny viloperiod på 3-4 veckor. Det är först den senaste veckan jag kommit igång igen, och allt håller åtminstone för lågintensiv träning. Men nu måste jag växla upp och kan bara hoppas att "gubbvaden" inte brister igen. Dessutom har jag känningar av den gamla skadan i foten, men det får jag nog leva med.

Närmast siktar Jerker Lysell på årsdebut med en av sträckorna för Rehns BK när årets Tiomila-klassiker avgörs i Falun till helgen.

Och svarar kroppen positivt, så väntar EM i tjeckiska Jesenik om två veckor.

– Men då blir det enbart individuell sprint för mig, tävlingarna ligger tätt och ingen idé att chansa med mixed och stafett när jag inte har en aning om hur formen är.

Säsongens stora mål ligger i slutet av augusti, då VM avgörs på hemmaplan i Strömstad.