Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jerker från Arbrå representerar Sverige i stor musiktävling: "Mäktig känsla"

Bandet som Jerker Hans-Ers spelar i heter Blunda. I lördags vann de riksfinalen av Musik Direkt och får därmed representera Sverige i den internationella musiktävlingen Imagine. – Det kommer ta ett tag innan jag förstår det på riktigt, säger Jerker Hans-Ers.

Först vann de regionfinalen i Dalarna. Sedan tog de hem riksfinalen i Uddevalla. Över 1500 musiker deltog i Musik Direkt – men bandet Blunda segrade.

Läs också: Musikglädje på Hovrastämman

– Det är en mäktig känsla. Det kommer ta ett tag innan jag förstår det på riktigt, säger Jerker Hans-Ers på telefon från Falun, där han studerar på Musikkonservatoriet.

Musik Direkt vänder sig till musiker i åldrarna 13 till 21 år. Tävlingen arrangeras regionvis och finalisterna går vidare till den stora riksfinalen. Deltagarna får bara tio minuter var i scentid – så det gäller att imponera på juryn.

Läs också: Portträt på Jerker Hans-Ers

Jerker Hans-Ers tror att Blunda drog fördel av sin unika medlemskomposition.

– Jag är skolad i folkmusiken och de andra medlemmarna har sin bagrund i jazz och slagverk. Därför blir musiktilen väldigt orginell, ingenting liknar det vi gör, säger han.

När Blunda ställde upp i Musik Direkt hade de just bildats. Jerker Hans-Ers berättar att bandet ville ha någonting att bygga upp ett mål inför och tävlingen blev en anledning till att träffas och repa.

Läs också: Bollnäs Skramlar: "Folkmusik bygger på öppna gränser"

– Vårt mål var aldrig var att vinna. Vi ville mest repa under tidspress och skapa en egen repertoar.

Men vann gjorde de. Och nu ska Blunda representera Sverige i den internationella musiktävlingen Imagine som går av stapeln nästa år. Blunda ser ljust på framtiden och timmarna i replokalen lär bli fler.

– Nu ska vi fortsätta skriva musik tillsammans och försöka få så många spelningar som möjligt. Vi är ju helt nystartade och vill synas.