Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jens Nilsson i ogjort väder

Jens Nilsson vill att EU ska bekämpa girigheten inom bankvärlden och att det ska finnas gemensamma regler för finanspolitiken. Vi instämmer i att det måste finnas ett fungerande regelverk för finansmarknaderna men dessa regler bör vara globala.

För en tid sedan skrev vi en insändare i Hälsingetidningarna om vikten av att rensa i EU-byråkratin. Vi vill se ett europeiskt samarbete som byggs underifrån. Den nödvändiga folkliga förankringen kan aldrig uppnås om EU sysslar med klåfingrig detaljstyrning.

Jaktfrågorna är bara ett exempel på att Bryssel lägger sig i frågor som bäst bestäms regionalt och nationellt. Den socialdemokratiske EU-kandidaten Jens Nilsson påstår att vi skulle låtsas som att EU-politik inte skulle handla om politiska värderingar. Det är förstås struntprat.

Jens Nilsson vill att EU ska bekämpa girigheten inom bankvärlden och att det ska finnas gemensamma regler för finanspolitiken. Vi instämmer i att det måste finnas ett fungerande regelverk för finansmarknaderna men dessa regler bör vara globala. Det är inget som EU klarar på egen hand i en globaliserad ekonomi.

Glädjande nog verkar det som om G20-mötet i London lade en grund för en viss nödvändig global reglering av finansmarknaderna.

Vi är inga nyliberaler som är rädda för att politiken ska sätta upp ett regelverk även för detta område. Utmaningen blir att finna fungerande regler som inte hämmar tillväxt och utveckling.

Även när det gäller den regionala utvecklingspolitiken kan vi lugna Jens Nilsson. Eftersom vi har en gemensam inre marknad i Europa finns det behov av en sammanhållningspolitik som motverkar social och regional klyvning.

Därför har strukturfonderna en viktig roll, inte minst för skogslänen. Det gränsöverskridande samarbetet inom interreg är också betydelsefullt. Vi anser emellertid att hanteringen av strukturfonderna behöver förenklas och ses över inför kommande programperiod. Dessutom är det viktigt att understryka att EU:s sammanhållningspolitik inte gör en aktiv nationell politik för regional utveckling överflödig.

EU:s sammanhållningspolitik är ett komplement till den nationella politiken. Vi anser exempelvis att återföring av vattenkraftsmedel och geografiskt differentierade arbetsgivaravgifter är viktiga redskap för att ge norra Sverige likvärdiga konkurrensförutsättningar med regioner nära de stora marknaderna. Vad anser Jens Nilsson om dessa förslag?

Enligt vår uppfattning bör det europeiska samarbetet bygga på samverkan mellan självständiga stater, Demokratiernas Europa.

Mot den bakgrunden anser vi exempelvis att Sverige bör behålla en egen valuta, kronan. Beslutet i folkomröstningen 2003 har också visat sig klokt. Vidare är vi kritiska mot den maktöverföring som Lissabonfördraget innebär.

Till sist vi instämma i att vi behöver kraftfulla satsningar på infrastruktur och klimatomställning såväl i Sverige som i Europa i övrigt. Norra Sverige behöver tydliga och kraftfulla röster av olika politisk färg, när viktiga frågor diskuteras i Europaparlamentet.

Håkan Larsson

Rödön

kandidat till Europaparlamentet för Centerpartiet

Sven Bergström

Forsa

riksdagsman (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel