Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jennifer Tillman skräll i Elitloppet

Bara två kvinnor har tidigare kört Elitloppet, den senaste för 19 år sedan.
Den tredje tar plats på söndag – och kommer från Bollnäs.
– Det känns helt overkligt, säger Jennifer Tillman, 31 år på tisdag.

Travsporten är fortfarande en påtagligt mansdominerad värld.

Med några få undantag, där ett av de mer lysande stavas Jennifer Tillman.

Inte minst efter lördagens glädjebesked, då Jennifer och Royal Fighter (direkt efter V75 på Gävle) fick en inbjudan till Elitloppet som avgörs på Solvalla på söndag.

– Det blir såklart det största i min karriär hittills. Som man har längtat till Elitloppet, och plötsligt är jag där. En barndomsdröm som blir verklighet, säger Jennifer Tillman, som lämnade Bollnäs för tolv år sedan för att bli lärling på Solvalla.

Efter ett fint år 2009 fick hon priset som Årets komet i svensk travsport. Och de senaste åren har hon också gjort sig känd som en skarp TV-profil.

I dag bor hon på sin arbetsplats Erikssund i Sigtuna där hon jobbar åt travtränare Henrik Larsson.

– Jag har egna passhästar där, men kör också mycket åt andra, berättar Jennifer.

En favorit just nu är förstås den sjuårige hingsten Royal Fighter, i träning hos Per K Eriksson.

Ekipaget bokstavligen rusade in i Elitloppets startfält med en mäktig uppvisning i onsdagens Meadow Roads V86-lopp på Solvalla.

I en raketstart kunde Jennifer och Royal Fighter snuva Lutfi Kolgjini och favoriten Quick Fix på spetsen – och höll sedan heroiskt undan till personliga rekordtiden 1.09,8 över 1640 meter autostart.

– Han är så sjukt bra, det går knappt att förklara, sade en jublande glad Jennifer Tillman efter den imponerande insatsen.

Som också kom att direkt leda till en plats i Elitloppet, något som Klaus Koch kunde bekräfta i Gävle på lördagen.

– Hästen fanns inte i åtanke före onsdagens insats. Det var en chock, jag blev lite överraskad att hästen tar steget upp från lite lägre guldvision till världseliten.

Det känns otroligt kul och spännande, han är startsnabb, konstaterade Koch, Solvallas förre sportchef och numera konsult för storlopp.

Jennifer Tillman är själv inte lika överraskad av Royal Fighters kalasform.

– Det är inget som bara plötsligt finns där. Han har utvecklats stadigt hela tiden och tagit klivet upp i eliten i år, och han blir bara bättre och bättre för varje lopp.

En liten smolk i glädjebägaren blev nu söndagens spårlottning till försöken. Där fick Tillman och Royal Fighter sjätte spår i andra kvalheatet, med sådana storfräsare som Mosaique Face och Vincennes på insidan.

– Det komplicerar det hela en del, Royal Fighter vill gärna vara i ledning och nu får vi flera startsnabba hästar invändigt. Jag vill ju ge hästen ett så bra lopp som möjligt, och i den här typen av lopp är det små marginaler som betyder mycket, säger en aningen besviken Jennifer Tillman.

Men du tror ändå på en chans att bli bland de fyra som tar plats i finalen?

– Absolut, även om det blir tuffare att nå spets så känns Royal Fighter helt fantastisk. Jag skulle inte byta med någon annan häst i startfältet.

Detta med att vara första kvinnan i Elitloppet sedan 1996 – då var det Helen A Johansson och Ina Scot – är mer en stor sak för andra än för Jennifer Tillman själv.

– Alltså, jag är ju inte där för att jag är tjej, utan för att jag är bra på det jag gör. Samtidigt är det ju pinsamt dåligt att jag ska vara bara tredje tjejen, så det var ju verkligen dags nu...