Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jazzparken, rondellkonst och badhus – minns du stadsbråken i Hälsingland?

Artikel 14 av 18
Vår Stad
Visa alla artiklar

Nya stadsplaner väcker starka känslor. Här i Hälsingland har de handlat om allt från rivning av gamla hus till den konstnärliga utformningen av en park.

I mitten av 1900-talet var bostadsbristen stor och städerna satsade mycket på att bygga ett nytt samhälle anpassat för bilismen. Ut med det gamla och in med luft och ljus och moderna lägenheter med rinnande vatten och radiatorer. Ekonomin gick på högtryck och längtan efter att få vara en del av moderniteten var stor. Många gamla stadsdelar revs för att ersättas med flerbostadshyreshus i tegel eller betong. Det var faktiskt fler hus som revs i Sverige under några decennier än som bombades sönder i hela Europa under andra världskriget.

De gamla fiskarstadsdelarna i Hudiksvall och i Söderhamn var i riskzonen. Här fanns nedgångna träkåkar som ansågs undermåliga som bostäder. Genom Hudiksvall planerades en bred trafikled och nya hyreshus i stället för trähusen som stod alltför tätt och brandfarligt. I Söderhamn revs en stor del av västra stadsdelen medan delar av den östra lyckades bevaras.

Tack vare att opinionen väcktes och protesterna blev allt starkare när hus började rivas så räddades en stor del av Fiskarstan i Hudiksvall. I dag hör denna stadsdel till de mest pittoreska och attraktiva. Det gäller också delar av gamla Öster i Söderhamn. Men striderna kring nya stadsplaner har fortsatt.

De senaste i Hälsingland handlar bland annat om bandyhallar, Ostkustbanans dragning genom Hudiksvall, Brotorget i Bollnäs och Östernäs-området i Ljusdal.

Här är några fler:

JAZZPARKEN I SÖDERHAMN

Jazzparken i Söderhamn skapades av konstnären Ebba Matz och landskapsarkitekten Anders Mårzén för att hedra stadens stolthet, musikern Jan Johansson. Denna konstnärliga utsmyckning i den forna Apoteksparken har upprört i över ett decennium nu.

Den har kallats stans skamfläck och skymf och liknats vid en landningsbana för rymdskepp. Kommunfullmäktige har till och med fått rösta ner förslaget att "avkonstifiera" platsen. Underhållet har varit bristande och ljusbrunnarna har också utsatts för en del skadegörelse vilket gjort att parken stundtals inte fungerat som det var tänkt.

Sista kapitlet om Jazzparken är nog inte skrivet och det finns Söderhamnsbor som gärna skulle vilja ersätta parkens utsmyckning mot en rejäl staty av Jan Johansson spelande piano. Jazzparken uppfördes under åren 2001-2002 i samarbete med Konst Gävleborg, Statens konstråd och Söderhamns kommun.

LÄS MER: Efterlyser omröstning om Jazzparken

BRYGGERIET I BOLLNÄS

Där hamburgerrestaurangen Max med parkering finns i dag, låg fram till 1981 det gamla bryggeriet i Bollnäs, en stor tegelbyggnad med mycket tidsatmosfär. När kommunen ville bygga ett nytt värmeverk fick bryggeriet stryka på foten, men värmeverket placerades på annan plats. I stället byggdes en postsorteringsterminal vid nuvarande Postgränd närmast järnvägen. Och resten blev – en parkeringsplats.

Många diskussioner blev det i alla fall med protester mot rivningen av en kulturminnesvärd byggnad. Nu fortsätter debatten i Bollnäs om bandyhall och vad som ska hända med byggnaderna på gamla SJ-området.

LÄS MER: Tänk efter innan ni river

Ett kulturhistoriskt områdes förstörande

RONDELLKONST I LJUSDAL

Konstnären Anders Åberg från Ångermanland vann tävlingen om att utsmycka rondellen vid Odd Fellow i Ljusdal 2002. Han gjorde det med verket "Spelglädje", en hyllning till Hälsingland och musiken.

"Vad f-n har en elgitarr och ett dragspel med Ljusdal att göra?!" Kritiken var inte nådig när konstverket diskuterades. Många hade hellre sett folkmusiken representerad med en fiol än detta stora verk i trä och debatten gick hög, både på insändarsidan och på offentliga möten.

I "Spelglädje" möts traditionen, symboliserad av dragspelet, och den nya musiken, symboliserad av en elgitarr. Runt dem på en notslinga spelar musiker upp till dans till tonerna av Atomic Swings världshit "Stone me into the Groove".

2003 var den stora utsmyckningen på plats, skapad i trä som sedan plastats in. Det är inget litet verk. Hela konstverket väger ca 1,5 ton, är 4 meter högt, ca 4 meter brett och 6 meter långt.

LÄS MER: Platsens själ ger trygghet

BADHUSET I HUDIKSVALL

Redan i slutet av 1990-talet väcktes tankarna på ett nytt badhus i Hudiksvall. Det gamla från 1954 var slitet och räckte inte till för simtävlingar med mera. En namninsamling gav över 12000 underskrifter.

I december 2006 beslutade kommunfullmäktige att bygga ett badhus för 85 miljoner kronor på Kattvikskajen. En arkitekttävling utlystes 2007 där bidraget Hambo, av de unga arkitekterna Gustav Appel och August Wiklund, vann.

Finanserna ställde dock till det, liksom politisk oenighet om vad badhuset borde och inte borde innehålla. Ett äventyrsbad ansågs för dyrt och handläggningen av hela ärendet kritiserades.

Ännu finns inget nytt badhus i Hudiksvall, de gamla har fått en behövlig renovering av det mest nödvändiga. Men frågan om ett nytt badhus kommer med säkerhet att dyka upp igen till nästa val.

LÄS MER: Inget nytt badhus på agendan

Så tycker partierna om badhus i Hudiksvall