Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jazzig musik vid Dellen

Programmet för Musik vid Dellen, den årliga sommarfestivalen för folk-, vis-, jazz- och klassisk musik ligger nu klart. Invigningen den 3 juli är största överraskningen.

Det som först slår mig när jag tittar på årets program till Musik vid Dellen är invigningen. Den sker inte alls med kulning på Avholmsberget. I år blir det renässans- och barockmusik med de unga musikerna i West Quartet i stället. Även platsen är ny, hälsingegården Ol-Ers i kulturreservatet Västeräng i Delsbo. Annars håller folkmusiken sin starka ställning under denna traditionella musikvecka i bruks- och hälsingegårdsmiljöer.

I mer än 25 år har Musik vid Dellen arrangerats vid det här laget, och årets program, som pågår mellan den 3 och 11 juli, har en jazzig prägel även i vis- och folkmusikprogrammen. Ett av dragplåstren är den samiska sångerskan Sofia Jannok som tillsammans med Peter Tikkanens trio bjuder på jazz, pop, visa och folkmusik med samisk prägel i Iggesunds gamla järnverk.

– Redan förra året ville vi gärna få hit Sofia Jannok, men det gick inte då. I år var hon ett självklart namn att börja med. Eftersom hon jobbar mycket med temat glöd passar hon speciellt bra i järnverket, säger Elin Torestad på kulturförvaltningen i Hudiksvall, som arbetat med programmet sedan i oktober förra året.

Mer jazz blir det när de väletablerade musikerna Gösta Rundqvist och Roland Keijser möter unge Kristian Persson i Forsa kyrka. Folkjazz kanske man också kan kalla Johan Norbergs och Jonas Knutssons musik som kan avnjutas i Strömbacka kapell. Musik vid Dellen avslutas i år med en jazzkväll på Långvinds Bruk, med Joel Svensson Trio och Karl Olanders kvartett med Amanda Sedgwick, en av de främsta kvinnliga svenska jazzartisterna.

Malin Foxdal är en annan ung sångerska som satsar på bredd och djup. Hon uppträder i Forsa Forngård tillsammans med Esbjörn Hazelius, Emma Reid, Göran Wennerbrandt och Olle Eriksson.

Fördelningen mellan olika musikgenrer har växlat en del genom åren. Men folkmusikens ställning är stark, inte minst eftersom spelmansstämmorna i Norrbo och Delsbo ingår i programmet. Även musik på Råbergsvallen, i år med Thomas von Wachenfeldt och Pól MacAdaim bjuder på folkmusik från många olika länder. I Delsbo kyrka blir det en Folkmusikmässa av Alf Hambe och Hans Kennemark. Det är Delsbos och Bjuråker-Norrbos kyrkokörer tillsammans med solister och musiker från Dellenbygden som framför den.

Mer folkmusik blir det med Olov Johansson och Catriona McKay, som spelar olika sorts harpa i folkmusiktappning, han nyckelharpa och hon på keltisk harpa.

Den klassiska musiken är också inspirerad av folklig musik. Ta till exempel Five for tango - på liv och död som blandar nyskriven tango med klassiker som Piazolla. Weberkvartetten framför detta program i Norrbo kyrka.

Solistprisvinnaren 2006, cellisten Jakob Koranyi kommer också till Musik vid Dellen, tillsammans med den ryske pianisten Denis Kozhukhin framför han bland annat verk av Debussy och Brahms.

Författaren Anna-Karin Palm, som sommarbor i Strömbacka, läser egna texter kring temat resenärer och resande med musik av pianisten Ann-Marie Henning. Det sker på Staffansgården i Delsbo.

Barnfamiljerna har också något att se fram emot. Spelmannen och Äling Bäling är en folkmusikalisk saga som framförs av Olle af Klintberg och Kjell-Erik Eriksson på Frägsta kulturgård i Forsa. Cirkus Rabalder vänder sig också till familjerna, med akrobatik, musik och möten av olika slag.