Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jazzig musik i sommarkväll

/
  • Caroline Stegenius bjöd på musik i sommarkväll tillsammans med Martin Edin.
  • Martin Edin är en skicklig jazzimprovisatör med bas i den klassiska musiken.
  • En jazzig musikstund i sommarkväll bjöd Martin Edin, piano, och Caroline Stegenius, sång, på i Forsa kyrka.

Just nu bjuds på somrig kvällsmusik i kyrkor runt om i Hälsingland. Till Forsa kyrka kom Caroline Stegenius och Martin Edin för en jazzig musikstund på onsdagskvällen.

Annons

Caroline Stegenius, som har sina rötter i Bergsjö och Hudiksvall, har de senast fyra åren spelat och turnerat med pianisten Martin Edin och i sommar besöker de 16 olika kyrkor i mellersta Sverige. Kväll i inlandet kallar de programmet, efter en dikt av Harry Martinsson som Caroline Stegenius själv tonsatt.

Den stillsamma inledningen, med en vacker folklig koral från Malung, döljer ett intensivt och smått överraskande program där inte minst Martin Edin visar sina improvisatoriska talanger i skilda verk som Chopins vackra Nocturne i ciss-moll och den egna jazziga kompositionen Igel-snigel-snok.

I programmet bjuds på såväl personliga tolkningar av Duke Ellingtons Mood Indigo och Sophisticated Lady som Caroline Stegenius egna visa En bit trottoar, med melodislingor och vardagspoesi som påminner om Barbro Hörberg.

Caroline Stegenius röst har en klar och intim ton som passar Forsas akustik. Hon låter efterklangen ljuda och hon har tagit jazzen i sin egen tjänst där folkmusik och visa är andra självklara delar.

Även Vallvisa utan ord är en mycket fri jazzig tolkning efter Katarina Lundstedt i Hassela som sedan nästan skarvlöst går över i jazzdängan When Sunny gets Blue och den folkliga begravningskoralen Så som fågelen efter Katarina Utas från Gammalsvenskby.

Tillsammans bildar duon en tight enhet där Caroline står för melodierna och grundrytmen medan Martin Edin svävar ut i improviserade ackordskluster och jazzslingor som på något sätt alltid hamnar rätt.

Naturligtvis blir det ett extranummer, en svängig version av Sometimes I´m happy, som jag hört i olika versioner tidigare och efter koll visar sig vara skriven av Vincent Youmans, med text av Irving Caesar.

Mer läsning

Annons