Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jazzgossen Magnus Carlson

/
  • Jazz och reklam. Magnus Carlson kommer nu med sin tredje soloskiva, en jazzskiva arrangerad av Goran Kajfes. Och han hörs i tv och på landets fotbollsarenor i en reklamlåt för Stryktipset.

Magnus Carlson är sångaren med den stora rösten. Han i Weeping Willows. Nu har han tillsammans med Goran Kajfes gjort en jazzskiva som luktar mods och anglofili lång väg.

Men det är också Magnus Carlson som sjunger i "Vi ses på lördag", en av de mest visade reklamfilmerna just nu.

Annons

Det började med ett brev, ett helt vanligt gammaldags brev. Från veteranen i svenskt musikliv, Kjell Andersson, till Magnus Carlson, Sveriges i Kjell Anderssons öron bästa sångare.
Frågan var om Magnus Carlson ville spela in en jazzskiva. Det ville han. I dagarna kommer albumet med Magnus Carlson and The Moon Ray Quintet.
- Vi i Weeping Willows har ju alltid varit lite influerade av jazz, men vi är ju inga jazzmusiker. Och jag och trumpetaren Goran Kajfes har länge sagt att vi borde göra något ihop. Så brevet och att jag grävt mig djupare och djupare ner i modkulturen och därför lyssnat mer och mer på jazz, det passade bra ihop, säger Magnus Carlson.

Magnus Carlson började skicka låtförslag till varandra. Magnus ville inte göra standards. Han ville hitta andra låtar och inte nödvändigtvis jazzlåtar.
- Jag ville ha en modskänsla på skivan. Det skulle inte kännas mossigt och inte retro. Det måste kännas både i dag och i morgon. Det är där Goran kommer in, han vill alltid vidare. Så Goran fick göra det slutgiltiga urvalet och arrangerade om låtarna. Det skulle inte bli ännu en coverskiva, säger Magnus Carlson.

med sig sina Oddjobkollegor, saxofonisten Per "Ruskträsk" Johansson och basisten Peter Forss men också pianisten Carl Bagge plus trummisen Lars Skoglund.
The Moon Ray Quintet var född. På skivan dyker även sångerskan Sarah Assbring upp. På "Comin home baby" och på "Sally go round the roses". Sen gick det blixtsnabbt, inspelningen gjordes på tre dagar.
- Det var som förr i tiden. Det går att göra så fortfarande. Kjell Andersson är verkligen entusiast, en musikälskare. Så jag litade på hans smak redan efter vårt första möte. Jazz är lite friare än popmusiken, det är häftigt, säger Magnus Carlson som säger att han i sin musikkärlek hela tiden vill gå vidare men att mycket hör ihop, oavsett genrer.

Magnus Carlson fått massor med erbjudanden om att sjunga i reklamfilmer. Men han har alltid tackat nej till att göra reklam för tamponger och allt annat. Trots att det betalar sig bra. Tills nu. När Svenska Spel hörde av sig med "Vi ses på lördag".
- Men ska man göra reklam för något ska det väl vara för något som jag faktiskt är intresserad av. Och jag tippar regelbundet så det kändes coolt.
Det är The Soundtrack of Our Lives-pianisten Martin Hederos som spelar på låten, men låten är utformad av en reklambyrå.
- Det känns roligt att höra den ofta, men jag vill ju inte att det ska framstå som min nya singel eller så. Men en bra låt är det, menar Magnus Carlson.
Weeping Willows håller på med en ny skiva, men det är ett arbete som tar längre och längre tid för varje platta. Men det närmar sig, som Magnus Carlson uttrycker saken.

Annons