Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jazzen jubilerar i Hudiksvall

Hudiksvalls jazzklubb har hunnit bli 30 år och firar med en världsgitarrist, vokaljazz och Bengan Jansson, bland mycket annat.

Martin Bergers första jazzupplevelse var en konsert hos Hudiksvalls jazzklubb när han gick i gymnasiet i början av 1990-talet. Han minns den tydligt, gruppen hette Cabazz, med saxofonisten Jonas Knutsson.

– Det var något helt nytt, fantastiskt bra musiker som spelade på ett sätt jag inte hört förut, berättar han.

Nu är han själv ordförande i jazzklubben som i år firar sitt 30-årsjubileum, och är den som bokar jazzkonserterna i Hudiksvall. Han försöker hitta en lagom mix där det kommersiella balanseras med det konstnärliga och smalare.

– Vi får ekonomiska bidrag från kommunen, landstinget och staten via Svensk Jazz, och då måste vi visa på att vi också satsar på hög kvalitet, säger han.

Föreningen har drygt 250 medlemmar och Martin Berger ser att en hel del ungdomar börjat komma på konserterna i Café August i det som i dag kallas Kulturhuset Glada Hudik.

– De är inte så genrebundna, men de uppskattar jazzens improvisatoriska inslag, menar han.

Martin Berger spelar själv saxofon bland annat, men arbetsdagarna tillbringas i Söderhamn, som jurist på Patent- och Registreringsverket.

Vårens program inleds redan i morgon tisdag med en musiker av världsklass, gitarristen Biréli Lagrène och hans band.

Monica Borrfors hör till de populära svenska jazzsångerskorna och hon kommer i februari både till Söderhamn (9/2) och Hudiksvall (11/2) tillsammans med Gösta Nilsson Trio. Programmen är lite olika, i Söderhamn aviseras konserten som En kväll med Monica – där programmet cirklar kring Monica Zetterlund. I Hudiksvall ett par dagar senare har konserten titeln Bebop Lives, med musik från den gyllene epoken i jazzmusikens historia.

Monica Z undgår dock inte Hudiksvall, för den 28 februari bjuder Ulrika Beijer och Kristofer Sundman Trio på En kväll med Monica Z.

Ett sätt att locka den unga publiken är också arrangemanget Hudiksvall Ung Jazz- och Bluesfestival, i år för sjätte året, då talangfulla elever från estetutbildningar och kulturskolor i regionen bjuds in för att uppträda. I år hålls denna den 21 februari.

Så rullar våren på med den danske bluessångaren Torbjørn Risager som återvänder till Hudiksvall med sitt Blues Band. Stockholm Voices heter en ny professionell vokaljazzgrupp som sjunger stämsång i samma anda som Manhattan Transfer och Gals and Pals anda. Orgeljazz med hammondorgel och trummor bjuder Trinity på i april och säsongen avslutas med jubileumskonsert – en galaföreställning med dragspelaren Bengan Jansson med flera musiker.

Jazzklubben I Söderhamn, som bildades redan 1976, fortsätter våren med Bay city Seven, jazzkabaré med Peter Lind och Cabaret Band och avslutas med populära jazzsångerskan Meta Roos och Kjell Öhmans trio.