Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jäv mot miljöpartist prövas inte

Oppositionen ville att Förvaltningsrätten skulle pröva om Göte Bohman (MP) var jävig när kommunstyrelsen beslutade om planen för vindkraft.

Men rätten prövar inte jävsfrågan.

– Vad jag kan konstatera så har man inte tittat på om han var jävig eller inte, utan juridiskt sett är det här inte överklagningsbart, säger oppositionsråd Mikael Löthstam (S).

Den 8 september behandlade kommunstyrelsen ett nytt förslag till möjliga vindkraftsområden i kommunen och majoriteten beslutade då att förslaget ska ställas ut.

Men oppositionen menade att kommunalråd Göte Bohman, som har aktier i Hudik Vind AB, är jävig i frågan och överklagade beslutet. Förvaltningsrätten avvisar överklagandet med motiveringen att endast beslut av kommunfullmäktige kan bli föremål för en laglighetsprövning, enligt den gamla plan- och bygglagen som ska tillämpas i det här fallet.