Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jättepropp, köttberg eller unga allt längre?

/

Antalet pensionärer växer stadigt. Och de politiska partierna blir allt mer lyhörda för denna växande påtryckargrupp.

Annons

Idag finns närmare 1,7 miljoner ålderspensionärer i Sverige. Och ändå har hela Jätteproppen Orvar - det vill säga alla 40-talisterna - ännu inte gått in i pensionärslivet.

Uttrycket Jätteproppen Orvar lanserades i en tv-debatt 1984 av en ung journalist som tyckte att 40-talisterna hindrade 60-talisterna att ta sig in på arbetsmarknaden.

Samma grupp liknades vid ett köttberg av dåvarande finansministern Pär Nuder (S) i början av 2000-talet. Något som fick statsministern och 40-talisten Göran Persson att ta Nuder i örat.

Jättepropp eller köttberg. Kvar står det faktum att antalet pensionärer om tio år kommer att vara omkring 2,5 miljoner.

Samtidigt kommer allt fler pensionärer glädjande nog att vara friska och krya längre upp i åren, och medelåldern kommer troligen att öka.

Då är det heller inte orimligt att höja pensionsåldern.

När den allmänna folkpensionen infördes 1913 var pensionsåldern 67 år, men medellivslängden var bara 58 år. Idag är medelåldern 83 år för kvinnor och 79 år för män. Ändå ligger den genomsnittliga pensionsåldern på 64 år i Sverige, även om den officiellt går vid 65.

Ingen vill på allvar chockhöja pensionsåldern. Att få några goda år efter ett långt arbetsliv är en del av vår livskvalitet. Samtidigt borde var och en inse att utvecklingen med ett växande antal förhållandevis unga pensionärer kommer att urholka välfärden inom andra områden. Fler måste jobba för att värna om vår gemensamma välfärd.

Men att höja pensionsåldern är ingen valvinnande fråga. Och pensionärernas ilska är inget som politikerna önskar sig.

Ändå har regeringen skrivit en promemoria till den så kalla pensionsgruppen om att den undre ålderspensionen borde höjas från 61 till 62 år. Egentligen borde de också öppna den övre gränsen för den som vill jobba vidare efter 67 år.

Gruppen består av de fyra borgerliga partierna plus Socialdemokraterna. De partier som formade den historiska pensionsuppgörelsen.

En rimlig och försiktig trevare kan tyckas. Men icke!Genast ryckte Socialdemokraternas talesperson i välfärdsfrågor, Ylva Johansson, ut till försvar för den nuvarande åldern. Trots att sossarna så sent som 2008 var överens med alliansen om att utreda en höjning av lägsta pensionsåldern från 61 till 62 år!

Tvärvändningen handlar förmodligen mer om rädsla för ilskna blivande pensionärer i det kommande valet, än på bristande insikt. För även hon och sossarna måste givetvis inse att den nuvarande pensionsåldern inte kan behållas.

Visserligen ligger det en del i Ylva Johanssons argument att många människor är utslitna på sina jobb och måste ha en möjlighet att få gå i pension tidigare.

Men det problemet finns också idag före 61 års ålder och måste lösas i särskild ordning. Och det är inget skäl varför alla ska få lämna sina jobb tidigare.

Något förslag kommer inte före valet. Men efter valet måste frågan aktualiseras. Oavsett vilken regering det blir.

Men om det blir en rödgrön regering riskerar hela pensionsuppgörelsen att haverera. Vänsterpartiet vill nämligen riva upp dagens pensionssystem och finansiera det med ökade skatter eller avgifter till pensionssystemet.

Det säger Socialdemokraterna nej till. Hittills. Men pensionerna är bara en i raden av frågor där de rödgröna partierna drar åt var sitt håll.

Och ingen vet vem som kommer att få ge sig i förhandlingarna. Flera frågor kommer dessutom inte att förhandlas färdigt förrän efter valet.

Därför är det säkrast att se till att de rödgröna slipper göra det.

Mer läsning

Annons