Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jättar tar ut ockerpriser

Ekonomi Våra eljättar är inte nöjda med sina enorma vinster utan finner metoder att ta ut ockerpriser för sina tjänster som i andra sammanhang skulle vara brottsligt.

När det är dags att förnya sitt elavtal kommer du att få anvisningsavtal eller tillsvidareavtal om du missar att förnya ditt utgående avtal. Det så kallade.tillsvidareavtalet kan vara upp till 50 procent högre än ett vanligt rörligt pris. Eller för enskilt hushållen kan det kosta upp till 10 500 kronor extra per år. Sammanlagt har elhandlarna tjänat 1,3 miljarder kronor på tillsvidareavtalen i år. Grattis!

Elföretagen tycker att de gjort sitt när de informerat konsumenten om att det är dags att förnya avtalet. Konsumenten får alltså skylla sig skylla sig själv om den får en kostnadsökning för el på upp till 1 000 procent (SVT text-tv 16/12).

I informationen från elbolaget framgår det inte vilka förödande konsekvenser det blir vid utebliven kontakt. Verkar vara en medveten strategi från eljättarna för att få över så många konsumenter som möjligt till tillsvidareavtal. Kan inte ditt nätföretag ge dig ett anständigt nytt avtal om du missat avtalsperiodens slut borde tillsvidarepriserna konkurrensutsätts genom att elhandlarna får lämna anbud på nätföretagens stock av passiva kunder. I detta ärende har dock Anna-Karin Hatt (C) kallat in eljättarna för att förklara sig.

Elnäten är en monopolmarknad och är därför övervakad och reglerad av Energimarknadsinspektionen, EI. Ett stort antal nätföretag överklagade EI:s beslut om intäktsramar för perioden 2012–2015. Domstolen i Linköping underkänner EI:s beslut till övergångsregel, samt höjer kalkylräntan från 5,2 till 6,5 procent.

Det innebär att elnätsavgiften riskerar att höjas med 196 miljoner eller med 40 procent. Domen är överklagad och tills vidare gäller de gamla villkoren. Metoden som används för att beräkna bolagens priser utgår ifrån att näten är mycket unga, när de i själva verket är mycket gamla. Det leder till en kraftig övervärdering av näten, och därmed även av priserna. Övergångsregeln är ett sätt att justera för det systematiska felet.

Elkonsumenterna har redan betalt för elnätet före avregleringen och modernisering av nätet borde helt tas av elbolagens vinster. Nu har dock EI och elbolagen kommit överens om att konsumenterna ska betala för elnätet en gång till. Men konsekvenserna för enskilda och företag måste begränsas så långt möjligt genom att övergångsreglerna anpassas så att inte företag äventyras att gå omkull

Leif Elmik

för Villaägarna i Bollnäs-Ovanåker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel