Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jästkastningen i skolan

Elevers skolresultat har försämrats de senaste åren.

Allt färre blir behöriga att söka gymnasiet. Varför? Allting i skolan har ju förbättrats – som jag sett under mina många år som lärare. Lokalerna har blivit bättre, likaså läroplanerna, skolmaten, läromedlen, lärarna.

Nu har utbildningsminister Jan Björklund lagt fram det ena välmenande förslaget efter det andra för att elevernas betyg ska höjas.

Men få se nu – var det någon faktor som glömdes bort i uppräkningen nyss av allt som blivit bättre i skolan?

Ja. Den viktigaste faktorn.

Eleverna.

Under de senaste åren har barn och ungdomar fått allt fler problem. Dagstidningarnas rubriker berättar. Anmälningarna om barnmisshandel ökar snabbt. Huvudvärk, oro, ångest, depressioner och självdestruktiva beteenden blir allt vanligare bland unga.

Användningen av smärtstillande och antidepressiva medel har de senaste tre åren fördubblats bland ungdomar i Gävleborgs län. Missbruk bland unga ökar. 40 procent av gymnasieeleverna har riskbeteende i fråga om alkohol.

Hur ska de här barnen och ungdomarna kunna fungera som ambitiösa elever, och vara intresserade av bra betyg? Hur ska den mellanstadiepojke, som blir misshandlad av en alkoholiserad far, bli duktigare i skolan genom att hans lärare får en behörighetsstämpel på ett papper?

Hur ska tonårstjejen, som skär sig och tänker på självmord, få bättre betyg genom att betygsbokstäverna görs om? Jan Björklunds förslag är bra, men putsar bara på ytan. För skolans problem är inte organisatoriska eller pedagogiska utan emotionella.

Ända sen Alva Myrdahls tid har svenska politiker lärt föräldrar att de ska överlåta omsorgen om barnen åt de professionella. Dagisfröknar, fritidsledare och lärare ska ansvara för att varje barn blir sett och bekräftat (i dagisgrupper på 20 barn och klasser på 30).

Men för att bli harmonisk räcker det inte med att bli sedd och bekräftad. Varje liten unge måste bli ruvad, sytad och älskad! Många vet inte ens längre vad ordet syta betyder. Det är att hålla om och ha i famnen. Varje barn, som inte blir tillräckligt älskat, blir en tidsinställd bomb som exploderar i tonåren.

Alla Jan Björklunds välmenande skolreformer får mig att tänka på det gamla ordstävet: Bättre sent än aldrig sa käringen, kastade jästen efter i ugnen.

Framtiden börjar i skolan har Jan Björklund sagt. Fel! Framtiden börjar i vaggan!

Cecilia Bruce

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel