Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Järvsötjej startar turridning med basjkirhästar: "De är allergivänliga"

Härdiga, intelligenta och snabbtänkta - och allergivänliga. I hagarna invid Valsjögården i Sörby utanför Järvsö betar fyra rätt ovanliga hästar. Nu startar Eva Andersson upp turridning med sina basjkirhästar.

När Eva Andersson var liten drömde hon, i likhet med många andra barn, om att hålla på med ridning. Men hennes hästallergi stoppade drömmarna om ridskola och ridläger.

Det var inte förrän i tonåren som hon fick höra talas om en speciell ras vid namn basjkir. Hon fick veta att allergiker ofta tålde dessa hästar.

– Jag var allergisk mot hästar när jag var liten, men sen fick jag reda på att det fanns en ridskola med basjkirhästar utanför Gävle. Jag testade att rida och upptäckte att jag tålde hästarna, säger Eva Andersson.

Efter något år köpte hon sin första basjkirhäst som fick namnet Mira. I dag, 14 år senare, betar Mira i hagen invid gården i Sörby tillsammans med ytterligare tre hästar av samma ras.

Många allergiker har alltså visat sig klara av basjkirhästen bättre än andra raser. Vad detta beror på vet man inte riktigt, men forskning pågår. Enligt en studie vid Uppsala universitet kan en anledning vara att mängden hästallergen i pälsen hos basjkiren, det vill säga det ämne som gör att människor får en allergisk reaktion, är mindre än i andra raser.

– Basjkir är en rysk ras som kommer från Uralbergen. Där föds de upp av nomadfolk, ungefär som samerna med renarna. Det är väldigt tåliga hästar, säger hon.

Hästarna föds upp i stora vilda flockar och rasen har därför kvar mycket av vildhästens beteende, förklarar hon. 1993 kom de första basjkirhästarna till Sverige och nu räknar Svenska basjkirhästföreningen med att 400 hästar finns i landet.

I början av maj startade Eva Andersson upp turridningsverksamhet med de allergivänliga basjkirhästar.

– Jag har funderat i många år på att ha turridning. Det är väldigt roligt att ta med folk ut och rida. Och för allergiker, jag vet hur viktigt det kan vara att få rida. Jag tänkte därför att det är kanske fler i bygden som vill testa på, säger hon.

Vid sidan av turridningsverksamheten kommer Eva att fortsätta arbeta halvtid som lärare vid naturbryksgymnasiet Nytorp i Arbrå och studera yrkeslärarprogrammet på distans.

– Turridningen blir en deltidssyssla, sedan får vi väl se. Jag börjar smått och sedan får jag se hur stor efterfrågan är, säger hon och berättar att hon också har planer på att starta upp ridskola med återkommande veckogrupper.