Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Järvsökonstnär porträtteras i ny bok

Bo Söderström är konstnär, född 1945 Han delar sin tid mellan ateljéerna i Järvsö och Göteborg. Nu har han fått en bok tillägnad sin konkreta färgkonst.

"Att ha en avsikt med en enda färg är en handling som sätter spår".

Så skriver konsthistorikern, kuratorn och kritikern Thomas Millroth om Bo Söderströms verk i en utställning på Roy Uddenbergs galleri i Göteborg förra året.

LÄS MER: Industrihistorien i konstnärlig mångfald

För att hitta de rätta orden för de skimrande och samtidigt sköra ytorna och linjerna i Söderströms reducerade konst där exakt utvalda färgfält och linjer möts och separerar, tar Millroth hjälp av en tidig recension i DN 1992, skriven av Arne Törnqvist.

Lite märkligt kanske, eftersom det skiljer över 20 år mellan utställningarna och konstnärskapet väl utvecklats under de åren.

Thomas Millroth konstaterar dock detsamma som Törnqvist när det gäller essensen i Söderströms bildkonst, som kanske snarare fördjupats genom åren. Ett sätt att använda färgen så att den förvandlas från material till ljus och rum.

Bo Söderström bor tillsammans med sin hustru Gudrun Åsling, även hon konstnär, i Sannahia i Järvsö, i Sune och Kerstin Ekengrens gamla bostad. Han har under årens lopp ställt ut på många håll i Sverige och även skapat offentliga verk för sjukhus och skolor bland annat. Bo Söderström har även ställt ut i Hälsingland, i Färila konsthall, på Kvarnen i Söderhamn och hos Konstkraft Ljusne.

Boken är utgiven av Uddenberg förlag.

LÄS MER: Hitta alla artiklar på Nöje & Kultur här