Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Järvsöfaks gästade Sleipnerdagarna - till publikens stora glädje: "Väcker en massa minnen"

Det va många som ville stifta bekantskap och tacka för fina minnen när Järvsöfaks gästade Bollnästravet under Sleipnerdagarna. Med utsikt över travbanan tog världsstjärnan glatt emot sina beundrare.
– Han har en utstrålning som inte många hästar har, säger Arne Hansen, som följt 23-åringens långa och framgångsrika karriär.

Efter 201 segrar, 20 insprungna miljoner och diverse världsrekord pensionerade sig Järvsöfaks 2009. Därefter har livet präglats av många andra sysslor, där han inte har legat på latsidan.

– Han går hemma i sin hage och tittar ut över de andra 70 hästarna. Han är ofta inbjuden till stora evenemang. På midsommar var vi på Hagmyren och firade, vi skulle vara där en timme men vi kom inte därifrån förrän sista loppet var sprunget. Det var fullt med folk hela tiden, berättar Ingemar Persson, bror till ägaren Jan-Olov Persson.

Läs mer: Inget kunde stoppa Delicious U.S. - storfavoriten vann och slog nytt banrekord: "Låter kanske lite kaxigt"

Arne och Åsmund Hansen är två trogna supportrar som följt ”Faksen”genom karriären. En av travets bästa kallblodshästar genom tiderna har givit dem många varma minnen. För Arne och Åsmund är det ett tillfälle som sticker ut lite extra.

– Det stora minnet är när han gick på världsrekord i Gävle 2005, säger Arne Hansen och fortsätter:

– Det är väldigt kul att han är här för de som inte har sett honom, samtidigt som det väcker en massa minnen hos oss som gått på trav sedan slutet av 60-talet.

Det är många som tar chansen att bekanta sig med Järvsöfaks. Medan Arne står och klappar honom börjar han fundera över hur många raka segrar han egentligen hade.

– Hur många raka hade han? Över 30 måste det ha varit, säger Arne till Åsmund.

Läs mer: Nytt svenskt rekord när Järvsö Pegasus spurtade ner stallkompisen: "Spelar ingen roll vem som vinner"

En bit bort står Ingemar Persson och småpratar med fans och intresserade. Arne tar chansen att fråga om segrarna.

– 42 raka segrar blev det mellan 2003 och 2005, säger Ingemar.

Men några fler barn blir det inte för 23-åringen. Många av hans barn och barnbarn deltar i loppen han står och kollar på. Sammanlagt har han 1140 barn i dag, där de flesta är utflugna , samtidigt som några bor kvar hemma på gården på Järvsöfaks väg, gatan i Hudiksvall som blivit uppkallad efter travartisten.

– Han har ett strålande humör. Han har lite ont i ett ben, men det har ju alla vi gamla, säger Ingemar Persson

Platsen där ”Faksen” står är en av de bättre på travet. Under tiden han underhåller sina beundrare kan han stå och blicka ut över travbanan. I det femte loppet fick han se Norheim Faksen springa hem sin första stora seger på många år, framför ögonen på pappa.

– Vi får gå tillbaka många år för att hitta en så här stor tävling som han vunnit. Nu fick han vinna och springa förbi och vinka åt pappa, säger Norhem Faksens tränare, Jan-Ove Olsen.

Läs mer: Örjan tog en fyrling på Bollnästravet