Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Järvsöfaks fyller 22 år: "Vi firar med morötter"

Jan-Olov Persson trodde i fjol att den förra sommaren skulle bli den sista för världens bästa kallblod, Järvsöfaks, som då hade stora problem med en höft. Så blev inte fallet. I dag fyller stjärnan 22 år.

– Vi firar med morötter, berättar Jan-Olov Persson för Sporten.

Järvsökfaks föddes 23 juni 1994. Mamma var stoet Järvsö Anna och pappa hingsten Trollfaks. Under sin aktiva karriär tog Järvsöfaks 201 segrar och tjänade drygt 21 miljoner kronor. När han i dag fyller 22 år var det många som ville gratulera.

– Han är populär, det är många som har varit och hälsat på honom, säger Persson, som i fjol hade börjat förbereda för att ta farväl av sin stjärna på grund av problemen med Järvsöfaks höft.

Läs också: Förbereder sig på att ta farväl av Järvsöfaks: "Har beställt gravsten"

Men under hösten återhämtade sig Järvsöfaks och Persson lade undan gravstenen.

Hur mår han i dag?

– Han mår ganska bra. Han mår mycket bättre nu. Riktigt bra blir han aldrig, men han lever och har det bra.

Trots att Järvsöfaks varit pensionär sedan 2009 är han ständigt aktuell inom travsporten. I morgon delas Järvsöfaks Ungdomsstipendie ut i samband med midsommartävlingarna på Hagmyren och i juli kommer delar av prissamlingen att bli museiföremål.

– I måndags var jag ner till hästmuseet i Årjäng med delar av hans prissamling. Den har funnits där nere tidigare, sedan var den i Järvsö på Stenegård en sommar. Sedan har den varit nedpackad i lådor, men nu är en del av prissamlingen där för att de ska göra en monter som invigs 16 juli, säger Persson.

Läs också: Järvsöfaks överöst av kärlekshyllningar