Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Järvsöbonde satsar på framtiden

Långa dagar, tungt arbete och osäker ekonomi präglar Ewa Mickelmats vardag. Men ljusningen kommer och kärleken till djuren gör arbetet värt mödan.

– Det känns som en positiv våg just nu. Jag har fortfarande dålig lönsamhet, men jag är optimistisk inför framtiden, och att mjölkpriset går upp gör stor skillnad, säger Ewa Mickelmats.

På gården Mickelmats strax utanför Järvsö har hon 60 kor som ska mjölkas två gånger om dagen. Sammanlagt har hon 140 djur om även kalvar räknas in. Tidigare hade hon köttdjur på gården, men har sedan sex år tillbaka mjölkkor.

– Det här är familjegården, jag är tionde generationen. Min mormor och morfar hade tio mjölkkor här fram till 1975, men sedan dess hade det inte varit någon mjölkproduktion här tills jag började, säger hon.

Men det har inte varit lätt för Ewa Mickelmats. Att bygga en ladugård för 140 djur är en stor investering, och strax efter att verksamheten kommit i gång slog mjölkkrisen till i hela landet, med pressade mjölkpriser och högt foderpris.

– Jag märkte krisen väldigt tydligt, och det fanns stunder då jag undrade om jag skulle kunna fortsätta driva gården. Men nu går det bättre, och jag satsar fullt ut på att fortsätta.

Ewa Mickelmats driver gården själv, men får ibland hjälp av sina barn och sin sambo. Nu har hon dessutom hjälp av Amanda Pettersson från Färila som går på Nytorps naturbruksgymnasium och som gör praktik på gården.

– Drömmen är att kunna anställa en person, idealet vore att vara två. Jag går upp mellan fyra och halv fem varje morgon och kommer oftast inte in förrän sex eller sju på kvällen. Under dagen kan jag visserligen styra lite själv, och gör lite hushållssysslor när jag har tid. Men visst är jag trött, och inte så sugen på kvällsaktiviteter, säger hon.

Det som ändå driver henne är kärleken till djuren.

– Det är jätteroligt att få jobba i gårdsmiljö, och att få se det jag gör ge resultat, hur det påverkar korna. Jag valde att driva gården just för att få jobba med djuren. Vissa morgnar är det svårt, och jag kan ångra mig och önska att jag kunde åka till ett kontor. Men så fort jag kommer ut till djuren känns allting bra igen.