Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Järvsöbo öppnar galleri i Stockholm

I början av december öppnar Maria Norén ett galleri i Stockholm. Där kommer hon förutom sin egen konst ge plats åt konstnärer med anknytning till Hälsingland.

– Hänger man sin konst i mitt galleri Vardagsrummet eller i det nyöppnade Darkroom i Ljusdal, så ska man vidare till Stockholm sen. Jag tänker mig också att det sedan är ett avstamp till Paris. Jag vill ha ett galleri i Paris, säger Maria Norén.

Den 2 december är det invigning av galleri Obstinat. Det ligger i samma lokaler som en exklusiv hårsalong i centrala Stockholm.

– Att konsten visas i en hårsalong är bara bra för alla parter. De som inte går till gallerier eller andra slutna rum, får här en upplevelse de inte väntat sig. Jag kan bli oerhört trött på att konst ska visas i slutna vita stilistiska rum. Konsten kräver något annat. Något som både är folkligt och främmande på samma gång, säger Maria.

På galleriet kommer det att visas foto, måleri, bild, textil, tryck och skulptur. Var åttonde vecka blir det arrangemang med musik.

– Jag tror att det går att hitta än fler möten mellan kultur och företagare som på detta vis skulle vilja ha ett koncept kring sina väggar och det som utåt berättar något.

Ägarna till hårsalongen träffade Maria i somras när de kom till hennes galleri och butik i Järvsö.

– Jag tror att de föll för mitt uttryck, det är både skört, starkt, svart och vitt. Jag är både mångfald och helt unik. Jag har en särskilt stil i min butik, i mitt galleri och i min konst. Jag är obstinat och går åt mitt eget håll. Jag är mig själv och kämpar hårt för att få vara det i alla mina uttryck.

Den första utställningen börjar den 2 december och pågår till den 9 februari. Det är Joakim Brolin från Nordanstig som visar sin fotokonst, Mellan svart och vitt - intet. Kommande konstnärer är bland annat Anna Hedberg och Henrik Peltonen. I februari kommer Maria Norén visa en egen utställning med konstaffischer.

– Jag låter bild och ord mötas. Det är både äckligt och friskt, rakt på och levande