Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Järvsö kyrkokör sjunger för prinsessan Madeleine i Stockholm på söndag

I helgen kommer Järvsö kyrkokör och musiker från Järvsö spelmanslag att åka till Stockholm för att framföra Järvsömässan i Hedvig Eleonora kyrka. På plats i kyrkan kommer ingen mindre än prinsessan Madeleine att finnas. – Det känns ärofullt och spännande, säger körledaren Lena Modin-Ericzon.

Järvsömässan är en folkmusikmässa som skapades på 90-talet av Anna Karin Båggagård, Mikael Löfgren och Bengt Almfjord. Sedan dess har den spelats många gånger vid högtidliga tillfällen och traditionsenligt varje år på midsommarhelgen.

– Det är Järvsö församlings flaggskepp, kan man säga, säger Lena Modin-Ericzon, kyrkomusiker och körledare i Järvsö församling.

Den här gången drar kören och Järvsö spelmanslag ner till Stockholm för att framföra mässan i Hedvig Eleonoras kyrka.

Läs också: Kungligheter på semester i Järvsö

– Vi blir 23 korister och sju spelmän från Järvsö spelmanslag. Sedan blir det vår sjungande liturg Gustav Åhman som just har gått i pension.

Att det blev spelning i just denna kyrka beror på att en av ledamöterna i kyrkofullmäktige ursprungligen kommer från Järvsö.

Läs också: De lär sig dansa hambo: "Nu laddar vi inför Hälsingehambon"

– Marie Fredborg som bor i Stockholm ville så gärna att vi skulle komma ner och göra den där. Vi fick chansen att åka ner, säger Lena Modin-Ericzon.

En injudan skickades även till hovet, och en av familjemedlemmarna vars hjärta klappar extra varmt för Hälsingland valde att tacka ja.

Läs även om Låtverkstadens spelning under prinsessbröllopet

– Så hennes kungliga höghet prinsessan Madeleine kommer att närvara. Hon är ju hertiginna över Hälsingland. Det känns ärofullt och spännande, säger Lena Modin-Ericzon.

Hon ser fram emot helgens äventyr.

– Det är roligt att vara ambassadörer för Järvsö församling. Är det något vi är stolta över så är det Järvsömässan. Det är lite unikt med en egenkomponerad mässa.

Läs också: Prinsessor bland kalvar och ostkaka

Trots att hon under sina 15 år som kyrkomusiker och körledare har lett Järvsömässan många gånger tidigare är det inget hon tröttnar på.

– Nej, faktiskt inte för den är så medryckande och det händer mycket i musiken. Sedan är det alltid nya människor och omständigheter. Det är bara roligt att göra den på nytt.