Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Järvsö cyklar in i nästa turistiska fas

God morgon Ljusdal! Äntligen blir det året-runt-aktiviteter i Järvsöbacken.

Den nya satsning som blev offentlig i och med gårdagens artikel i Ljusdals-Posten blir inkörsporten till nästa steg i utvecklingstrappan för Järvsö som besöksort.

Äntligen någon som vågar satsa ordentligt på sportigare turism även sommartid. Att grabbarna som ligger bakom dessutom vet vad det handlar om och tagit sikte på toppen borgar för att det här kommer att bli bra. Nu blir det till att olja dragbanan även sommartid.

Att se stolarna rulla uppför berget under sommaren kommer att få effekt även för vinterturismen.

Vad det handlar om? Downhill cykling. Ungefär som att åka skidor eller bräda utför pisterna men på två hjul. Man gör det i preparerade banor i varierande svårighetsgrader.

Ska det bli bra måste alla kunna åka, gästerna måste kunna hyra sin bike och dessutom får något smaskens innanför västen. Så blir det nu i Järvsö.

Det som talar för att det blir bra är att gänget bakom satsningen besitter kunskaper om hur en bra downhill-anläggning ska vara och valt att rata banförslag som inte hållit måttet.

Nu har man med hjälp av amerikanska experter på området kommit så långt i kvalitetsarbetet att man vågar trycka på knappen.

Cykla nedför en skidbacke... ja, till och med uppför, frivilligt dessutom. Kan det verkligen vara en affärsidé?

Absolut, en bättre och hållbarare affärsidé än de flesta av oss kanske fattar. Intresset för cykelturer i bra banor på mountaincyklar bara ökar över hela världen. Kombinationen av fysisk aktivitet, spänning och naturupplevelser ligger helt rätt i tiden.

Att Järvsö, med största sannolikhet, nu kommer att få downhill cykling av samma kvalitet som man erbjuder utförsåkning vintertid (världsklass utifrån de yttre förutsättningarna: bergets beskaffenhet och storlek) gör att vi får en ypperlig chans att se våra vinterturister här även på sommaren.

Det är i stora drag skidåkarna som fastnat för den här aktiviteten.

Till en början var downhill cykling endast för knäppskallar och våghalsar. Det är det fortfarande.

Men det finns alternativ och det är just utifrån ett familjeperspektiv som den här rörelsen växer. Kan man cykla kan man åka downhill. Gäller bara att ha rätt grejer och att välja rätt bana. Precis som på snö med andra ord. Satsningen ligger helt rätt i tiden och cykelturisternas slantar kommer att märkas i kassalådan hos alla idkare i området.

Raskt över till kommunpolitiken; kommunchefen Herr B har börjat röra om i grytan. Nödvändiga omplaceringar i tjänstemannatoppen har renderat i en projekttjänst som ska ansvara för några av våra viktigaste utvecklingsfrågor, Östernäs bland annat.

Bra att det händer något, hoppas bara att den här sortens personalpolitik också gynnar projekten det handlar om.

Just nu, för stunden, är det viktiga att det sker förändringar som skapar positiv fart i förvaltningsmaskineriet igen.