Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Järnvägen – förr och nu

Redan 1879 närmade sig järnvägen Ljusdal. I Ljusdal hade under flera år ett intensivt arbete pågått för att bygga bangård, lokstall, stationshus, hus för personal och järnvägshotellet. Den 15 september 1880 rullade det första tåget in på Ljusdals station.

Stationsområdet var flaggprytt. För de byar som låg intill stationsområdet – Östernäs, Tälle, Slotte – betydde det att de därefter för alltid var förknippade med Ljusdal. I ett år var Ljusdal ändstation på norra stambanan innan förbindelsen till Ånge öppnades 1881.

1888 var det dags att ansluta Ljusdal till Dellenbanan, och därmed hade man direkt förbindelse med kusten via Hudiksvall.

Skogsprodukter blev de viktigaste lasterna som skeppades ut med tåg från Ljusdal. Timmer, massaved, stolpar, sågat virke, flis, träkol och snickerier tillhörde de viktigaste. Så kallade piprops, stöttor till gruvgångar, var en viktig exportvara från Östernässågen.

Fram till 1936 drevs tågen med ånga. 1935 byggdes omformarstationen i Kläppa och året därefter kunde tågen drivas med el från Ljusdal. Det var dock i och med att det elektriska ställverket togs i bruk i Ljusdal 1959, som en yrkesgrupp helt försvann från Ljusdal – bomvakterna. Bomfällningarna i båda ändar av bangråden sköttes av kvinnliga bomvakter, som bevakade tågtrafiken från sina bomkurar intill övergångarna.

Järnvägen var en viktig arbetsgivare för Ljusdalsborna. Det krävdes mycket folk att bemanna stationen, bangården, lokstallet och att utföra underhållsarbeten och reparationer längs banan. Enbart lokstallet sysselsatte som mest 129 personer. I dag är den personal i Ljusdal som berörs av tågtrafiken lätträknad.

Är det någon bland läsarna som har gamla bilder från västra Hälsingland som ni vill förmedla till våra läsare så kan ni mejla dessa till antingen lasse.sundberg@ljp.se eller foto@ljp.se. Ni kan också skicka in dem till Ljusdals-Posten, redaktionen, Box 707, 827 25 Ljusdal.

Text: Lasse Sundberg Foto: Ljusdalsbygdens museums arkiv, Kila-Jonas arkiv (gamla bilder), Robert Jonsson (nya bilden)