Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Järnvägarna" på Per-Ols

Harry och Signe Persson har bott i sitt hus på Per-Olsområdet ända sedan det byggdes för femtio år sedan. Här är de omgivna av skog och åkrar, goda grannar, stillhet och många minnen.

Vårljuset skimrar över Per-Olsområdet. Här och var tittar krokusar upp i rabatterna, och mild rök avslöjar att arbetet med en trädgård pågår någonstans i närheten. Det är mycket lugnt och stilla så här mitt på dagen. Men barnvagnar och små cyklar berättar om en ung och livaktig generation som nu växer upp.

För mer än femtio år sedan sprang här barn överallt. Då var husen nybyggda och det fanns massor av barnfamiljer. Barnen lekte indianer och cowboys uppe i skogen vid vattentornet, lekte på allmänningen mellan Parkvägen och Norra Bäckvägen, eller spelade kanske fotboll på "Sahara", en bit öppen mark nära Växbovägen.

1959 flyttade Harry och Signe Persson in i sitt hus på Norra Bäckvägen 46. De hade tidigare hyrt ett rum och kök. Nu hade de byggt sig en vacker bostad om 133 kvadratmeter och källare.

- Det var som en dröm, som att flytta in i ett slott. Och vi fick badrum! minns Signe.

På bottenvåningen, där Signe, Harry och yngsta dottern Ingela bodde, finns tre rum, kök och badrum. Övervåningen har två rum och kök samt badrum. Där bodde Signes syster Aina och hennes man.

- Om vintrarna tog vi hit mamma från Rengsjö. Då bodde hon med Aina på övervåningen, berättar Signe.

Dottern Anettes son tillbringade också mycket tid hos Signe.

Det byggdes sju likadana hus längs Norra Bäckvägen.

- Vårt hus kostade 72. 000 kronor, berättar Harry.

Han plockar fram en pärm där ritningar, lånehandlingar, fakturor och annat finns bevarat. Gamla namn lyfter från de gulnade bladen: , , , .

Det var till stor del "järnvägare" som byggde på Per-Ols.

- Det bodde järnvägare i alla utom en av de sju villorna i vår rad, berättar Harry.

Endast 17 år gammal hade Harry flyttat till Stockholm för att börja vid järnvägen, det fanns då inga sådana jobb att få i Bollnäs. Men till slut lyckades han byta till sig ett arbete hemmavid. Under åren som kom arbetade han både med växling och som konduktör, han jobbade dessutom som lokomotorförare, taxiförare och ambulansförare. Och han var konduktör på kung Oscars-tåget, med vilket kungen och Silvia åkte när de besökte bygden!

Signe arbetade som ung på Konsum i Rengsjö, mellanlandade i en delikatessaffär i Stockholm, och kom med tiden också att jobba på Konsum i Bollnäs.

Paret firar diamantbröllop i juni. Man kan omöjligt föreställa sig att Harry är 81 år och Signe snart 88! Vi följer med dem ut i trädgården och de krattar löv med okuvlig energi.

Deras hus ligger mycket vackert och lugnt i kanten av skogsbacken och med åkrar strax bortom ena gaveln.

- Vi fick den här tomten eftersom ett annat par tackade nej. De tyckte inte om läget, berättar Signe.

Inte heller Signe var särskilt förtjust till att börja med. Och marken var så lerig att byggarna fick gjuta extra mycket grund.

Men oj, vad Harry och Signe kom att trivas i sitt hus. Allra bäst trivs de i sitt hemtrevliga kök.

- Här sitter vi för jämnan, säger Signe.

Vi fortsätter vår vandring på Per-Olsområdet. Vi knackar på i några villor där det ser ut att bo barn, men ingen är hemma.

Snart kommer vi till ett mindre hus på Templarvägen, ett hus av den storleken det finns gott om på området. I den här trerumsvillan bor Sten och Margaretha Gunnarsson. Sten köpte huset för 42 år sedan av lokföraren Bertil Carnheim. Margaretha flyttade in fjorton år senare.

Just nu pågår arbetet med att byta ut alla fönster. Arbetet gör Margaretas son Anders Berggren som jobbar åt firman Johansson och Karlsson.

- Vi sköter målningen, säger Sten och Margaretha.

Sten har också varit lokförare. Han berättar att han var ensamstående pappa på den tiden han skulle utbilda sig. Han pratade då med grannen om sin oro. Vem skulle se till sonen när Sten gick utbildningen till lokförare i Mjölby? Då lovade grannarna, lokföraren Torsten Dahlbom och hans fru Ingrid, att de skulle ta hand om pojken.

Grannsämjan är mycket god än idag.

- Varje sommar ordnar vi på Templarvägen en gatufest tillsammans, säger Margaretha.