Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jarefjord drömmer om cykeltävling i Bollnäs

På lördag är det dags för årets upplaga av Bollnäsrundan – med ny bansträckning och ny start från Brotorget.
Men tävlingsledare Per Jarefjord är inte nöjd.
– Inom två tre år hoppas jag på att det ska vara närmare 500 startande, säger han.

Bollnäsrundan ligger mitt i semestern och borde passa perfekt för cykelsugna. Men enligt Per Jarefjord, tävlingsledare för loppet, så är cykelsporten är på väg att bli mer en motionssport än tävlingssport.

– Nästan alla andra sporter ökar – simning, löpning, skidåkning – men inte cyklingen. Den går mer och mer mot att endast vara en motionssport. Det finns ganska många lopp, fast de flesta är motionslopp. Man tar tid, men det är mest för att motionärerna ska kunna jämföra med varandra. Det finns få tävlingslopp där först i mål vinner, säger han.

Jarefjord hoppas på lång sikt kunna göra Bollnäsrundan, som i nuläget ligger på runt 100-150 deltagande motionärer, till ett riktigt tävlingslopp. Kortsiktigt hoppas han kunna göra loppet till en större familjefest.

– Jag jobbar på att Bollnäsrundan ska kunna bli en tävling om ungefär fem år. Fast att få till ett tävlingslopp är svårt. Det krävs mycket säkerhet och utbildade tävlingsledare, bland annat. Dessutom kostar det rätt mycket pengar. Så det är väl mer en personlig dröm. Men jag vill verkligen se att intresset för Bollnäsrundan växer. Förhoppningen är att familjer som planerar sina semestrar efter olika cykellopp även ska ta med vårt lopp i planerna, säger Jarefjord och menar att planering är viktigast för att lyckas expandera.

– Vi måste vara ute i god tid. Genom att börja planera för nästa års lopp så fort årets upplaga är klar kan vi tidigt komma med i olika kalendrar som har med cykling att göra. Kan vi redan nu bestämma banan och därmed lova att den blir lika fin som föregående år finns chansen att fler bokar in loppet som en del av sommarsemestern. Sen måste vi även öka marknadsföringen, tillägger han.

Jarefjord menar att man främst bör satsa på att locka hit folk från Mälardalen. Redan i dag kommer många cyklister från Uppsala och norra Stockholm och han tror att den relativt nya motorvägen gör att fler kan tänka sig att ta vägen förbi Bollnäs på semestern.

– Genom att samarbeta med turismen i övrigt kan man erbjuda paket som får cykelentusiasterna att stanna i Hälsingland för mer än bara cyklingen, menar han.

En annan förhoppning hos Jarefjord är att boka in meriterade cyklister som i sig kan locka andra att delta.

– Drömmen vore ju att få hit Robert Vacchi eller Anders Adamsson. Det kommer dessvärre inte hända eftersom de kommenterar Tour de France, som går samtidigt som Bollnäsrundan. Men kan vi locka hit en landslagscyklist är det minst lika bra. Det har man sett inom till exempel löpning och skidåkning, att kommer det ett stort namn och tävlar så ökar det intresset bland motionärerna, säger han och poängterar att cykelsporten har blivit mycket coolare i dag än den var tidigare.

– Kläderna, cyklarna, hjälmarna – allt är snyggare i dag och det ser ju ungdomarna. Vid sådana här lopp får man möjlighet att komma nära de stora stjärnorna och det kan öka intresset för att börja tävla själv.