Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Japanskt Lean-expert besökte landstinget

Landstinget fortsätter med arbetet för att föra in tänkande från Toyotas bilfabriker i vården.
Under torsdagen fanns en japansk expert på plats i Gävle.

Gästande Shinya Shirahama–San har under tio år arbetat med att utveckla den japanska vården. Det handlar om att få med hela personalen för att upptäcka var man slösar med tid och material.

Han hann själv studera akutmottagningen och patologen vid Gävle sjukhus.

Under förmiddagen berättade han om situationen inom den japanska vården och hur så kallat Lean-tänkande där har använts för att lösa problem. Inte bara landstingsfolk var på plats för att lyssna. Där fanns bland annat också representanter från Ericsson och Sandvik.

Sortera och organisera är några huvudbegrepp. Saker som använts sällan ska slängas bort eller ställas undan.

I medicinskåp ska det finnas etiketter så att man vet vart allt ska stå. Maxi- och minimiantal ska anges på hyllan så att inget hinner ta slut.

Arbete som ska effektiviseras, ska delas upp i så små moment som möjligt. Man kan använda digitalkameran för att sedan kunna analysera och hitta förbättringsmöjligheter.

Det är inte orealistiskt att göra saker 30–40 procent snabbare, hävdar han.

Chefer kan vara ovilliga att visa för personalen att ekonomin inte går ihop. Det kan leda till att personalen tycker att chefen inte sköter sitt jobb, men Shinya Shirahama–San anser att personalen ska få den ekonomiska verkligheten beskriven för sig . Då blir de mer motiverade att bidra till förbättringar.

– Lean i Japan förknippar man med bilindustrin. Jag visste inte så mycket om det som görs inom vården. Därför är det här besöket värdefullt. I förlängningen är det sådant som kan komma till användning i Gävleborg, säger landstingets utvecklingsdirektör Staffan Gullsby.