Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jansson Hydling tillbaka i Uppsala som kapten

Johan Jansson Hydling är tillbaka hemma i Uppsala.
I försvarsspelarens tredje sejour i Sirius kommer han få bära bindeln på armen – och "familjenumret" på ryggen.
– Allt man läser handlar om att vi är slagna på förhand, säger 27-åringen.

Johan Jansson Hydling är spelaren som visat att man kan komma ganska långt i bandysporten på inställning och spelförståelse. Detta har 27-åringen kryddat med att vara en av elitseriens experter på att hantera defensiva hörnor. Likt en kamikazepilot brukar han vara först ut från linjen för att få bollen på sig.

Hos Siriusfansen har Johan Jansson Hydling blivit något av en kultspelare.

– Haha, ja det kanske man kan säga. Men jag har ju varit med om lite slutspel och så (med Sirius), och nu är jag hemma igen, säger Johan Jansson Hydling.

När Ljusdal åkte ur i våras lämnade han hälsingeklubben för andra gången i karriären. Det är ett till stora delar nytt Sirius han kommit hem till.

– Det är väl jag och Viktor (Broberg) som är kvar, annars är det mycket ungt och mycket nytt. Jag är väl fjärde äldst i laget med mina 27 år, säger han.

Även tränaren är ny i Sirius. Thony Lindqvist lämnade laget efter bara en säsong och har ersatts med den gamle stormålvakten Anders "Änsen" Carlsson. Han har utsett hemvändande Jansson Hydling till ny lagkapten hos de blåsvarta.

– Jag har fått ett jättebra intryck av Anders, han är en bra kille som är tydlig med hur han vill att vi ska spela bandy. Han frågade mig inför den första träningsmatchen, så i de två första träningsmatcherna har jag varit kapten, säger Johan Jansson Hydling.

Varför vill han ha dig som kapten tror du?

– Det är väl kanske för att jag säger vad jag tänker och tycker, och försöker styra och ställa lite på matcherna. Det gör jag väl i och för sig både med och utan bindel. Men det är kul att man har ett förtroende från tränaren och föreningen.

Sirius har tvingats kvala sig kvar i elitserien de senaste fyra säsongerna. Med spelartapp som Robin Olsson, Patrik Johansson, Ilja Grachev och Mattias Hammarström är det väldigt få som tror på någon annan utveckling för Uppsalalaget under den kommande säsongen...

Förhandstips som Johan Jansson Hydling har koll på.

– Det är inte så konstigt, vi har gått till kval fyra år i rad. Så vi är slagna på förhand nu också, allt man läser handlar ju om det, säger Johan Jansson Hydling.

Hur hanterar ni det?

– Ja, hanterar... vi har väl inte haft något jättesnack än. Det ska vi väl ha i mitten av september. Men idrott handlar om att man sätter sig ner och bestämmer saker som man sedan ska försöka leva upp till. Det är klart att det kommer bli tufft, elitserien har varit fruktansvärt jämn de senaste säsongerna, och man måste vara realist. Men kan vi sätta några enkla konkreta saker inom gruppen så tror jag att det är fullt möjligt för oss att stöka till det för en hel del lag.

Sirius har redan stökat av två träningsmatcher på försäsongen – där det har blivit förluster mot Edsbyn (2–7) och Västerås SK (2–9). Stora siffror mot elitseriemotstånd, men Johan Jansson Hydling känner ändå optimism.

– Helt ärligt så är jag positivt överraskad spelmässigt. Mot VSK hänger vi med, har 2–3 i halvtid och är riktigt bra i 65–70 minuter. Sedan orkar vi inte riktigt och blir synade eftersom vi inte varit ute på stor plan. Samma mot Edsbyn, där är vi också med bra. Vi bommar en straff när de leder med 3–1, och i anfallet efter gör de 4–1, säger han.

På måndagen gjorde Sirius första träningen på stor is i Relitahallen. Laget har relativt späckat med träningsmatcher under resten av försäsongen, närmast mot finska landslaget på fredag och Dynamo Moskva på söndag.

Backen Johan Jansson Hydling har ett nummer som förpliktigar på ryggen.

– Åttan är en klassisk Hydling. Farsan (Lasse Hydling) hade den från 1971 till 1988 när han slutade, säger Johan Jansson Hydling.