Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jansson bara nära igen – men jagar vidare mot kvalgränsen till Paralympics: "Med bättre väder ska det gå"

Joel Jansson fortsätter att jaga den gäckande kvalgränsen till Paralympics. Vid helgens Niklas Minne i Söderhamn kom den synskadade spjutkastaren från Arbrå bara nära – igen. Men 22-åringen har flera chanser kvar...

– Det har ju varit ganska dåliga yttre förutsättningar i säsongens första två tävlingar, säger Joel Jansson, som trots tuffa vindar och vårkyla har gjort resultat som inte är så långt ifrån kvalgränsen på 48.50 meter.

I Dubai i vintras gjorde han prima 48.04.

I den svenska premiären nådde han 47.68 i Hellaskastet, då med en störande sidvind.

Samtidigt passade han på att försöka fixa EM-kvalgränsen i diskus.

– Det var min plan, att testa diskus i de två första tävlingarna för att se om jag kunde klara kvalet. Och det gick ju bra, så återstår att se om jag får vara med även i diskus i EM, säger Jansson, som drog iväg diskusen över 30 meter och klarade kvalgränsen med råge.

EM avgörs i italienska Grosseto den 10-16 juni, där är Joel Jansson redan kvalificerad och uttagen i spjut. Det är sedan upp till förbundskapten Magnus Olsson att besluta om han ska få chansen även i diskus.

Vid helgens kylslagna upplaga av Niklas Minne på Hällåsen i Söderhamn laddade Joel Jansson för ett nytt försök att ta ett kliv närmare en biljett till varma Brasilien i september.

Men återigen blev det svårt i lördagens beska väder.

– Nu var vinden inget stort problem, men däremot kylan och regnet som gjorde att man lätt blev lite stel, säger Joel, som hade ett bästa (seger)kast som mätte 47.42 meter.

– Såklart jag hade hoppats på lite längre, men det var å andra sidan inte så långt borta och det är många chanser kvar. Jag tävlar varje helg. Veckorna blir väldigt inrutade med hårt pluggande måndag till fredag, och sedan iväg på en ny tävling, säger Joel Jansson, som bor på Bosön och studerar till tolk och översättare av spanska.

Den svåra synskadan (Stargardts Sjukdom) må diktera villkoren, men både på idrottsarenan och i skolbänken är det Joel som målmedvetet driver sitt liv framåt och jagar sina drömmar.

Nästa chans blir i Huddingespelen på söndag.

Då hoppas Joel Jansson på mer av sommarvärme.

– Jag har varken haft bra väder eller riktigt bra känsla i något av mina kast. Om allt stämmer, och jag får en bra träff, så finns det många meter att plocka. Om det räcker ända till Rio återstår att se, men fixar jag bara kvalgränsen finns jag med i snacket på allvar...