Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Janne Olsson har avlidit

Janne Olsson, Järvsö, avled hastigt på grund av sjukdom den 15 maj i en ålder av 60 år. Närmast anhöriga är makan Eva samt tre barn med familjer.

Janne Olsson var en välkänd fiske- och naturskribent och fotograf, och han medverkade bland annat med sina expertråd och vackra bilder i Hälsingetidningar.

Janne var född i Stockholm, men familjen flyttade till Sundsvall när han var barn.

I Sundsvall träffade han Eva, och de gifte sig 1979.

Fotografering hade alltid varit ett stort intresse hos Janne, och det var tack vare det intresset han fick jobb på Norrlandsbild i Sundsvall.

Senare började han jobba extra på Sundsvalls Tidning, och jobbade samtidigt som nattvakt åt Securitas.

Därefter började han som frilansjournalist, både som fotograf och skribent i olika lokaltidningar över hela Sverige.

Efter en tid startade han tillsammans med hustrun Eva ett företag i samma genre. Företaget drev han fram till sin bortgång.

1982 flyttade familjen till Järvsö. Främst för att de tyckte att Järvsö var en bra miljö för barnen att växa upp i, men också för att få vara nära naturen.

Janne var en hängiven naturfotograf som fotograferade djur och företeelser i naturen i smått och stort. Han jobbade en del med makrofotografering och har fotograferat både myggkläckning och snöflingor genom mikroskop.

Jannes artiklar återfinns i olika tidningar och media, framför allt i sportfiske- och jakttidningar. De flesta reportagen var från svenska fiskevatten, men han gjorde även reportage i Danmark och Norge.

Dessutom var han väldigt trädgårdsintresserad och gjorde även en del reportage i trädgårdstidningar. Men även olika veckotidningar och magasin, även i till exempel Tyskland och USA, använde sig av Jannes material, liksom företag inom turistnäringen.

Han har sammanställt många årsböcker främst inom sportfiske och jakt. Han är även själv författat många böcker om djur, natur och fiske. Han har också skrivit en hel del barnböcker inom samma genre. Hans bilder finns även i den del läromedel.

Janne satte alltid familjen i främsta ledet. Han var mycket barnkär och en stor djurvän. Han hade också ett stort musikintresse.