Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jan Lööfs barnböcker kan stoppas av förlaget


Förlaget Bonnier Carlsen har granskat författaren och illustratören Jan Lööfs barnböcker "Morfar är sjörövare" och "Ta fast Fabian" och anser att de innehåller "stereotypa skildringar av andra kulturer", skriver Dagens Nyheter.

- De har ställt ett ultimatum. Antingen måste jag rita om böckerna, eller så kommer de inte att ges ut längre, säger Jan Lööf till tidningen.

Eva Dahlin, litterär chef på Bonnier Carlsen, säger att förlaget ännu inte har tagit ställning i frågan utan att det "pågår en diskussion" och att "en möjlig lösning var att han skulle rita om".

– Det handlar om stereotypa skildringar av andra kulturer, något som inte är konstigt eftersom alla bilder skapas i en kontext, i sin tid, vilken är föränderlig. För oss är Jan och hans författarskap otroligt viktigt. Den pågående diskussionen handlar om hur vi på ett respektfullt sätt kan ta hänsyn till samtida värderingar och samtidigt förvalta ett kulturarv, säger hon till Dagens Nyheter.