Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jan Hagstrand, grundare av Färilaveckan, har avlidit

Jan Hagstrand, grundaren av Färilaveckan, har avlidit i en ålder av 74 år.

Jan Hagstrand kom från Värmland till Färila 1969 som kommunens första fritidsassistent. Själv hade han inga kopplingar till Hälsingland, men hans maka, Kerstin, är född i Ljusne. Kanske bidrog det till att familjen valde att bosätta sig i Hälsingland.

1970 startade han, tillsammans med Gurli Grundin, Albin Röjd och Einar Johansson, Färilaveckan, efter ett koncept som man hade i hans hemkommun Forshaga. Och Färilaveckan slog väl ut, så väl att man i somras firade 50-årsjubileum.

Efter att kommunerna slogs ihop fick Jan Hagstrand sin arbetsplats i Ljusdal.

Att anordna fritidsaktiviteter av olika slag var något Jan Hagstrand brann för. Under tiden i Färila och Ljusdal anordnade han gå-lunka-löp tävlingar och skidtävlingar. Han skötte elljusspår och skidbackar, och han var en av krafterna som gjorde att man kunde bygga badhuset i Färila.

1981 återvände han med familjen till sina hemtrakter i Forshaga, där han arbetade som fritidschef i 40 år, fram till sin pensionering. Inför pensioneringen intervjuades han av P4 Värmland, och han sa då att han tyckte själv att han hade haft världens bästa jobb.

Jan Hagstrand var väldigt sportintresserad och under tiden i Hälsingland spelade han hockey med både Ljusdal och Bollnäs. Han åkte skidor och har sprungit både Lidingöloppet och maratonlopp. Tillbaka i Värmland engagerade sig mycket i Forshaga IF. Efter sin pensionering engagerade hans sig även i Värmlands Idrottshistoria Sällskap, där han var vice ordförande, och även drev ett projekt om historiska idrottsplatser.

Genom åren har Jan Hagstrand återvänt till Färila ett flertal gånger. Meningen var att han skulle invigningstala vid 50-årsjubileet i somras, men hans sjukdom förhindrade det.

Han avled den 6 september i en ålder av 74 år.