Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jan blir bonde på heltid

Efter elva år som ordförande i LRF Gävleborg kliver Jan Thorén, Korskrogen, av och lämnar även sin plats i styrelsen. Men det betyder inte att Jan kommer pensionera sig eller bli sysslolös. Hemma på gården finns det gott om djur som ska tas om hand.

Annons

Jan berättar att det länge funnits en önskan om att få mer tid för gården hemma i Korskrogen. En gård med både mjölkkor, köttdjur och får. Tanken var att lämna ordförandeposten redan ifjol men förutsättningarna har inte riktigt funnits förrän nu.

– Det är ju nästan en halvtidstjänst att vara ordförande, men nu blir jag bonde på heltid, säger Jan Thorén.

Han menar att det inte alltid varit lätt att kombinera de båda yrkena, då det ofta kan hända oförutsägbara saker i uppdraget som ordförande.

– Det är inte alltid så lätt att samordna när det inträffar oförutsedda saker. Det ska bli skönt att få vara hemma och göra sin egen planering, säger Jan.

Det han kommer att sakna mest med sitt gamla jobb är alla händelserika och intressanta uppgifter genom åren.

Några större framtida projekt eller utökning av gården vill inte Jan hinta om.

– Nej det får vi se. Jag ska väl framför allt vara med och utveckla driften, sen får vi se om det blir några fler djur, säger han.

Mer tid hemma ser Jan som en chans att ägna sig åt sina intressen och när han vill koppla av finns det en grej som funkar bra.

– Sudoku och sådana grejer, det gillar jag, berättar han.

Hemma på gården arbetar även frun Lisa, dottern Therese och sonen Andreas. Lisa är även en av två som driver företaget Fåraherdens lammprodukter, men det är inget Jan kommer lägga sig i.

– Nej det sköter Lisa så bra så det låter jag bli, säger han.

Jan Thoréns efterträdare på ordförandeposten för LRF Gävleborg, Maria Jonsson från Hertsjö, lovordas av sin föregångare.

– Hon är en alert kvinna som är nyfiken på uppgiften och hon har utvecklats under de år hon varit med i styrelsen.