Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämthunden Majja dog efter vargattack

Jämthunden Majja finns inte längre.

Hon överlevde inte skadorna efter vargattacken hon utsattes för i lördagsmorse.

- Hon blev biten ett tiotal gånger. När jag kom fram såg jag först vargen sedan Majja som låg där svårt sargad, säger Sten-Olov Olsson från Edsbyn.

När vi träffar Sten-Olov och Charlotte Olsson hemma i villan i Edsbyn, tassar schäfertiken Enny runt och letar efter sin kompis.

Hon förstår inte varför Majja inte är där som hon brukar.

Det förstår knappt Sten-Olov heller. Allt gick så fort i lördagsmorse.

- Jag hoppade in extra som hundförare åt ett jaktlag i Öjung mellan Edsbyn och Färila, jag hann inte ens lämna bilen innan jag hörde Majjas skälla, säger Sten-Olov.

Först trodde han att hon fått upp spåret på en älg, men när Majja fortsatte att skrika hjärtskärande förstod han att något allvarligt hade hänt. På sin GPS såg Sten-Olov att hon bara befann sig 350 meter in i skogen.

När han sedan såg vargen som kom gående på vägen kom vissheten.

- Först tog jag upp bössan och siktade, men jag sen började jag tänka. Jag vet att det är tillåtet att skjuta en varg som angripit ett tamdjur, men jag visste inte hur illa skadad Majja var. Dessutom blir det en lång utredning om man skjuter en varg.

Sten-Olov valde att inte skjuta. Istället sprang han till hunden. När Majja fick syn på sin husse försökte hon resa sig, men blev liggande. Tarmarna trängde ut ur magen och hon hade flera vargbett över hela kroppen.

När de senare anlände till veterinären i Bollnäs kunde han räkna till 14 bett och ett flertal ytliga sår. Efter en tre timmar lång operation kunde de senare återvända hem till Edsbyn.

Men Majja mådde inte bra, hon var vid medvetande men hade väldigt ont.

Efter samtal med veterinären bestämde sig Sten-Olov och Charlotte att åka till djursjukhuset i Uppsala. Majja skrek hela vägen men när de kom fram till dörren orkade hon inte längre. Den femåriga jämthundstiken avled av sina skador.

- Det känns fruktansvärt jobbigt, just nu känns det som om ingen annan hund kan ersätta henne. Hon var så otroligt tillgiven, säger Sten-Olov.