Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämlik vård med statlig styrning

Gefle Dagblad berättar den 4 april om Elvira, som med sin cp-skada behöver en elektrondress för att få ökad rörlighet i sina muskler.

Landstinget Gävleborg vägrar Elvira en sådan dress, vilket hon kunde få om hon bodde i ett annat landsting. Denna ojämlika vård är fullständigt oacceptabel för oss kristdemokrater.

Elvira är bara ett exempel. Vi vet att det finns andra exempel över vårt land där man blir nekad vård för att man bor i fel län. Landstingens förmåga att möta vårdbehoven är så varierande att det skapar oacceptabla ojämlikheter inom vården. Skillnaden mellan olika landsting hotar målet om god och jämlik vård för alla.

Svensk sjukvård ligger i dag i medicinsk världsklass, men dras med tillgänglighetsproblem och otillräcklig samordning. Sjukvården förändras och dagens organisation kan mycket väl försämra resultaten om den inte anpassas till dagens krav och förutsättningar.

Likvärdig vård är högt prioriterat för Kristdemokraterna. Därför vill vi förstatliga specialistsjukvården genom att flytta över ansvaret för stora delar av den specialiserade sjukvården från landstingen till staten. Det betyder att färre regioner får ansvar för specialistsjukvården och att rätten att fritt välja sjukhus stärks. Ekonomin blir under kontroll och den nya ansvarsfördelningen höjer kvaliteten på vården – och köerna kortas. Det handlar om att förbättra tillgängligheten till specialistsjukvården och utjämna skillnaderna mellan enskilda sjukhus och hälsoregioner. Att minska antalet beslutsnivåer skapar en effektivare sjukvård.

Många landsting, inte minst Gävleborg, har varken ekonomi eller tillräckligt stor befolkning för att på sikt klara de allt högre kraven på spetskompetens och nödvändiga ekonomiska investeringar som ställs.

Vår slutsats är att staten måste få huvudansvaret för att säkra en god, effektiv och jämlik framtida sjukvård.

Bertil Eriksson

Landstingsledamot Gävleborg, KD

Eva-Mai Mineur

Landstingskandidat Gävleborg, KD

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel