Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jaktmiss fick stora konsekvenser

Färilabon sköt en björn på kvällen men rapporterade in det för sent.

Det var i augusti i fjol och björnjaktens andra dag i Gävleborg. Vid 18-tiden sköt en Färilaman en björn på sin fastighet. Mitt i all uppståndelse blev det inte av att han anmälde det till länsstyrelsen den kvällen. I stället väntade han till nästa morgon, vid 06-tiden.

Enligt reglerna för länet skulle han ha anmält inom en timme och åtminstone senast samma dag.

Mannen åtalades för brott mot jaktlagen och under måndagen ställdes han inför Hudiksvalls tingsrätt. Han förklarade att han inte kände till att han bara hade en timme på sig att rapportera.

– Jag glömde väl bort att ringa. Jag tänkte att jag ringer tidigt i morgon bitti så har de dagen på sig att komma och besiktiga, sa han inför rätten. Jag visste att det var så sent att det inte var någon fara för överskjutning.

Några dagar senare kom polisen och tog mannens vapen i beslag.

– Han har i praktiken avtjänat ett mycket kännbart straff, hävdade mannens försvarare Bernt Lindqvist. Även om han får en mild dom så består vapenbeslaget.

Även åklagaren beklagade att händelsen fått onödigt stora konsekvenser för mannen, som tidigare är ostraffad.

– Jag skulle aldrig ha tagit ett enda vapen från honom. Jag kan bara beklaga det regelverk vi har, sa kammaråklagare Christer B Jarlås.

Färilabon riskerar nu att dömas till böter.

Läs hela artikeln i tisdagens Ljusdals-Posten.