Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jaktkoll på webben

Skogsbolagen går samman i gemensam rapportering, via Hudiksvall.

Från och med i år delar de svenska skogsbolagen ett webbaserat jaktrapporteringssystem, som har utvecklats av Wikinggruppen i Hudiksvall. Länsstyrelserna godkänner också systemet, och hämtar den officiella statistiken från jaktrapport.se.

Idén väcktes av en slump, för tio år sedan. Holmen Skog nämnde under ett samtal med Wikinggruppens vd att jaktrapportering med pappersblanketter var krångligt och tidsödande, och att det vore bekvämt om rapporteringen kunde ske via nätet.

– Vi fick i uppdrag att bygga ett system för älgjaktsrapportering. Det tog några år innan jägarna var vana vid att rapportera så här, men vi hade byggt ett system som skulle kunna vara enkelt även för ovana användare, berättar Oskar Åkerlund, som har ansvarat för utvecklingen av systemet.

Varje enskilt skogsbolag har sitt eget konto, och alla jaktlag får sin egen inloggning, och rapporterar direkt – från skogen direkt om man vill. Statistiken uppdateras i samma ögonblick som man har sparat uppgiften, och är tillgänglig för vem som helst som vill läsa den.

– Vi har också byggt in kommunikationsmöjligheter i systemet, jaktlagen har egna sidor och kan kommunicera med varandra genom bilder, e-post eller sms. För jägarna är det ju också intressant att kunna se vad som finns kvar inom deras område, och skogsbolagen vill naturligtvis kunna se vad som händer. De vill kunna fakturera, och de vill kunna få en uppfattning om hur älgstammen utvecklas, säger Oskar Åkerlund.

Under de första åren ville de anslutna kunderna gärna ha sina egna webbplatser. Holmen hade sin, Stora Enso ville ha en egen. Den stora förändringen kom i fjol, då länsstyrelserna satte upp nya regler för insamling av data. Fördelarna med samverkan blev tydlig, säger Oskar Åkerlund.

– Inrapporteringen till länsstyrelsen sker också helt automatiskt, från vårt system. De har anlitat ett eget team, som ordnar överföringen till deras databas. Och visst är det intressant att bolagen kan se bortom konkurrenssituationen, och i stället se möjligheterna med samarbete, säger Oskar Åkerlund.

Från och med i höst är Holmen Skog, Billerud/Korsnäs, SCA, Svea Skog och Stora Enso Skog anslutna till systemet från Hudiksvall, som når från Kalmar och hela vägen till Treriksröset. För de södra delarna av landet finns en specialvariant för hjortjakt.

– Men fokus ligger på älg, säger Oskar Åkerlund.