Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jakten på god självkänsla

Det här med självbild och självkänsla är komplicerade saker. Det vet författaren och föreläsaren Cajsa Tengblad som själv har erfarenhet av ätstörningar. Under onsdagskvällen föreläste hon för Söderhamnsföräldrar.

- Ibland kan man stå framför spegeln och tänka "tänk om jag fick rätta till näsan lite". När vi vuxna beter oss så smittar det av sig på barnen direkt, säger Cajsa Tengblad.

Hon befinner sig i studieförbundet Bildas lokaler. Inför ett 30-tal föräldrar i varierande åldrar berättar hon om sina egna livserfarenheter och teorier kring hur dagens ideal påverkar människor. Inte minst handlar det om barnen.

- Hur kommer det sig att var femte tjej och var tionde kille i årskurs 9 har skadat sig själv? frågar Cajsa Tengblad publiken.

För att de inte mår särskilt bra, är det självklara svaret. Och skälet till att de inte gör det är, enligt Cajsa Tengblad, att de inte känner att de når upp till bilden av hur man ska vara. Skönhetsidealen är en del av det hela, men inte allt.

Hon menar att samhället har blivit alltför prestationsinriktat. Via medierna matas vi med bilder på lyckade människor med perfekta liv. De som inte tycks ha några som helst problem med att få ihop livspusslet. Det gör inte bara folk stressade, det påverkar också självkänslan negativt.

- Samtidigt så arbetar vi mer och mer. Ett genomsnittligt föräldrapar jobbar tio timmar mer varje vecka än vad vi gjorde för 30 år sedan, och då är det klart att man inte hinner med att leva upp till den bilden, säger Cajsa Tengblad.