Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jakten på de stora mästarna

Det är ett pussel som Eva Hansson lägger, ett pussel som ska ge bilden av det svenska kopparslageriet genom århundradena.

Annons

Många av bitarna tror hon kan ligga på vindar och i garage runt om i Hälsingland. Vid helgens samlarmässa hoppas Eva Hansson få hjälp med några av dem.

Hudiksvall är känt för sitt tenn- och silverhantverk där experter i detalj kan säga vilken smed som ligger bakom föremålet och när det tillverkades. Tvånget att stämpla de mer ädla metallerna gällde däremot inte koppar. Därför är kunskapen om kopparsmederna inte alls lika utvecklad som den om silversmederna.

Eva Hansson är Sveriges främsta expert på äldre kopparföremål. År 1989 började hon forska om föremålens ursprung och upphovsmän.

– Då trodde jag att det skulle vara enkelt att koppla samman föremålen med kopparslagarna. Det visade sig vara svårare än väntat, säger hon.

Viss hjälp har hon trots allt av de föremål som är stämplade. En del signaturer kan hon koppla till kopparslagaren, men långt ifrån alla. I Hälsingland är förutsättningarna att komma vidare ändå ganska goda. Landskapets kopparslagare signerade nämligen oftare sina arbeten än skråmedlemmar i andra delar av landet.

– Av 300 kända signaturer i stämpelregistret är cirka 50 från Hälsingland, säger Eva Hansson.

Hennes forskning ska bli till den första boken om stämplad koppar, och en utställning på Hälsinglands museum i sommar. Men dessförinnan hoppas hon på hjälp till sitt pussel av besökarna på helgens samlarmässa i Hudiksvall.

Hälsingland är mycket rikt på kopparföremål, bara utmed Västra Tullgatan i Hudiksvall fanns fem kopparslagare. Det kan vara ett skäl till varför föremålen från trakten så ofta är stämplade – man ville särskilja sig från de övriga.

Mycket koppar finns till salu på mässan, men Eva Hansson hoppas också att besökare tar med sig signerade föremål, helst sådana där de kan något om ursprunget.

– Förhoppningen är att hitta stämplar jag inte känner till och som jag kan belägga att de är från Hälsingland.

De skulle sitta fint i hennes stämpelregister, men bilder och dokument är också av stort intresse. Forskningen har tagit henne genom kyrkböcker och skråregister, de senare för övrigt saknade i Hudiksvall.

– De kan ligga i någon kista på någon vind någonstans. Men de kan vara borta också, säger antikvarien vid Hälsinglands museum, Lars Nylander.

Under fredagen gick Eva Hansson igenom delar av museets samlingar. Hemma i Stockholm har hon en egen samling.

– Jag har lagt ner en förmögenhet på den. Men jag super inte och jag reser inte och jag har roligt. Och kopparslagarna är mina kompisar – fast de inte lever.